Rakennusvalvonnan luvat ja ilmoitukset

Rakennusvalvonnan luvat ja ilmoitukset

Rakennusvalvonnan luvat ja ilmoitukset

Rakennusvalvonta tekee päätöksiä mm. rakennuslupien, toimenpidelupien, maisematyölupien, purkamislupien sekä purkamisilmoituksien ja toimenpideilmoituksen mukaisiin hankkeisiin. Hankkeen lupatyyppi määräytyy maankäyttö- ja rakennuslain sekä voimassaolevan rakennusjärjestyksen mukaisesti.

Kaikki kyseiset hakemukset tehdään Lupapiste-palvelun kautta.

Tutustu tarkemmin erilaisiin lupatyyppeihin sivuston linkeistä.

Lupien hakeminen

Yleistä tietoa lupien hakemisesta ja ilmoitusten tekemisestä

Rakennusvalvonnan lupa-asioinnit hoidetaan sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta. Lupapiste-palvelu toimii osoitteessa www.lupapiste.fi.

Lupapiste-palvelu kokoaa kunnan viranomaisen, rakentajan, suunnittelijan ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen sekä pitää kaikki hankkeen osapuolet tietoisina hankkeen etenemisestä. Hakemusten käsittely ja lupa-asiointi on sujuvampaa, kun tarvittavat tiedot ovat heti mukana eikä paperisia hakemuksia tai asiakirjoja tarvitse toimittaa erikseen eri toimijoille.

Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. Palvelun käyttö on maksutonta. Luvanhakijaorganisaatiot voivat kuitenkin rekisteröidä käyttöönsä maksullisen Yritystilin sisäistä hankehallintaa varten.

Palvelun toimittaja on Cloudpermit Oy, jonka tavoitteena on vähentää byrokratiaa, vapauttaa aikaa ja tehdä ihmisten arjesta helpompaa.

 

Lupapisteen käyttö lyhyesti:

 1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla. Voit asioida samoilla tunnuksilla kaikissa Lupapiste-kunnissa.
 2. Luo seuraavaksi hakemus tai neuvontapyyntö. Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.
 3. Kutsu tarpeelliset tahot mukaan hankkeelle 'Osapuolet'-välilehdeltä. Tarpeellisia osapuolia voivat olla mm. kiinteistön muut omistajat, suunnittelijat, asiamiehet, jne. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa tuoda hakemukselle valikkojen kautta. Osapuolet saavat samalla hakemuksen muokkausoikeudet. Sähköisen kutsun hyväksyminen poistaa tarpeen perinteiselle valtakirjalle.
 4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.
 5. Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Keskustelu”-ikkunan kautta. Keskustelu-ikkunan alapuolella olevan “Ohje”-osion kautta pääset tutustumaan kunnan ohjeistukseen sekä mahdollisiin hankekohtaisiin huomioihin. HUOM! Luonnos-tilassa olevan hakemuksen keskustelu-ikkunaan laitetut viestit eivät näy rakennusvalvonnalle. Jätä hakemus, jos sinulla on kysyttävää.
 6. Kun hankkeella on vaadittavat tiedot, jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä. Mikäli haluat, että kunta kuulee kaikki naapurit, ruksi kyseinen kohta hakemuksen jättämisen yhteydessä ja viranomainen saa tästä tiedon sähköpostiin.
 7. Viranomainen kommentoi hakemusta, kun se on jätetty ja pyytää tarvittaessa täydennyksiä.
 8. Viranomainen voi tarvittaessa pyytää lausuntoja muilta viranomaisilta hankkeeseen liittyen. Näet pyydetyt ja annetut lausunnot “Lausunnot” -välilehdeltä.
 9. Mikäli hanke edellyttää naapurien tiedottamista, viranomainen merkitsee tiedotettavat naapurit “Lausunnot”-välilehdelle. Naapurit voidaan kuulla joko hakijan tai kunnan toimesta myös sähköisesti lähettämällä sähköpostiin kuulemiskutsu. Naapuri pääsee näkemään hakemuksen perustiedot ja pääpiirustukset sekä antamaan kommenttinsa hankkeeseen liittyen vahvan tunnistautumisen jälkeen.
 10. Näet hankkeesta annetut päätökset ja lupavaatimukset Lupapisteestä. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun viranomainen on antanut päätöksen. Hankenäkymä muuttuu päätöksen jälkeen tukemaan rakentamisen/ työmaan aikaista asiointia.
 11. Rakentamisen aikaista asiointia edistetään palvelussa tallentamalla tarpeellisia tietoja ja dokumentteja hankenäkymään sekä kutsumalla esimerkiksi tarvittavat työnjohtajat hankkeelle. Lupavaatimukset sekä niihin liittyvät tiedot nähdään kootusti ”Rakentaminen” -välilehdeltä. Yleensä lupaehtona on mm. tarkastusasiakirjan täyttäminen, jonka voi hoitaa suoraan Lupapisteeseen.
 12. Hanke voidaan kuitata lopulta palvelun kautta päättyneeksi ja arkistoidaan sähköiseen arkistoon.

Lisätiedot:

Lupapisteen prosessikuvaus >>

Lupapisteen ohje 'Rakennuslupa pähkinänkuoressa' >>

Lupapisteen käyttöohjesivusto >>

Siirry Lupapistepalveluun >>

 

Rakennusvalvonnan lupapäätökset

Rakennustarkastaja tekee maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten lupa-asioiden päätökset, jotka on siirretty hänelle päätettäväksi Kiteen hallintosäännössä ja rakennusvalvontaviranomaisen delegointipäätöksessä. Muut päätökset tekee rakennusvalvontaviranomaisena toimiva Kiteen ympäristölautakunta.

Tehdyt päätökset julkaistaan kuulutukset-sivulla, kaupungintalon ilmoitustaululla sekä Kesälahden kirjaston ilmoitustaululla. Päätökset ovat nähtävillä oikaisuvaatimus- / valitusajan aikana. Tehdyt päätökset toimitetaan hakijoille Lupapisteeseen tai erikseen sovittaessa postitse.

Rakennustarkastajan tekemissä päätöksissä on 14 vuorokauden oikaisuvaatimusaika, jonka jälkeen päätökset ovat lainvoimaisia ellei oikaisuvaatimusta ole tehty. Oikaisuvaatimukset käsittelee Kiteen ympäristölautakunta.

Kiteen ympäristölautakunnan tekemissä päätöksissä on 30 vuorokauden valitusaika, jonka jälkeen päätökset ovat lainvoimaisia ellei päätöksistä tehdä valitusta. Valitukset käsittelee Itä-Suomen hallinto-oikeus.

 

Murupolku

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA