Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonnan etusivu

Rakennusvalvonnan Internet-sivut ovat päivityksen alla. Sivustolla saattaa esiintyä vanhentunutta tietoa. Päivitykset pyritään tekemään kuntoon mahdollisimman pian. Pahoittelemme tilannetta.

Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonta edistää, opastaa ja valvoo laadukkaan rakennuskannan sekä viihtyisän ympäristön syntymistä ja säilymistä. Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa rakennustoimintaa viranomaisena yleisen edun kannalta ja osaltaan huolehtia, että rakentamisessa noudatetaan muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain määräyksiä. Rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo rakentamisessa, antaa suunnittelijoille ohjeita, valvoo omalta osaltaan kaavojen toteumista ja noudattamista sekä päättää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista lupa-asioista.

Kiteellä rakennusvalvontaviranomaisena toimii ympäristölautakunta, jonka alaisena toimii rakennustarkastaja. Rakennustarkastaja vastaa pääsääntöisesti rakentamisen neuvonnasta ja valvonnasta.

Kun suunnittelet rakentamista, rakennusvalvonta ohjeistaa hankkimaan asiantuntevan suunnittelijan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Hankkeen alkuvaiheessa tulee selvittää hankkeelle ominaiset lähtötiedot. Ottamalla yhteyttä rakennusvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa varmistat ohjaamisen, neuvonnan, lupaprosessin sujuvuuden sekä helpotat varsinaista rakennustyötä.

Rakennusvalvonnan luvat haetaan Lupapisteen kautta sähköisesti. Myös ohjeita ja neuvoja voi kysyä myös suoraan Lupapisteen kautta.

 

Ajankohtaiset asiat

1.10.2020 alkaen kaikki rakennusvalvonnan lupa-asioinnit tulee hoitaa sähköisen Lupapiste-palvelun kautta.

Katso tiedote: https://www.kitee.fi/-/hoida-rakennuslupa-asiointi-verkossa-lupapisteen-kautta

 

Hoida hankkeesi lupa-asiointi verkossa Lupapisteen kautta – aina ennakkokyselyistä hankkeen päättymiseen saakka. Palvelu kokoaa kunnan viranomaisen, rakentajan, suunnittelijan ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen ja pitää kaikki hankkeen osapuolet pysyvät tietoisina hankkeen etenemisestä vuorokauden ympäri. Hakemusten käsittely ja lupa-asiointi on sujuvampaa, kun tarvittavat tiedot ovat heti mukana eikä paperisia hakemuksia ja asiakirjoja tarvitse toimittaa erikseen eri toimijoille.

Lupapisteen kautta voi hoitaa rakennus-, toimenpide-, maisematyö- ja purkamislupien sekä purkamisilmoituksien ja toimenpideilmoituksien tekemisen.

Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. Palvelun käyttäminen on maksutonta. Luvanhakijaorganisaatiot voivat kuitenkin rekisteröidä käyttöönsä maksullisen Yritystilin sisäistä hankehallintaa varten.

Lupapisteen käyttö pähkinänkuoressa:

 1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla.
 2. Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.
 3. Kutsu tarpeelliset tahot mukaan hankkeelle ”Osapuolet”-välilehdeltä. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa valita mukaan hakemukselle ja täten säästytään turhalta näpyttelyltä. Huomiothan, että mikäli hankkeellesi vaaditaan pääsuunnittelija, vastaa hän pääsääntöisesti hankkeen edistämisestä ja viranomaiskommunikaatiosta Lupapisteessä.
 4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.
 5. Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Keskustelu”-ikkunan kautta.
 6. Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä.

Lupapisteen prosessikuvaus >>

Siirry palveluun >>

 

Asiointi rakennusvalvonnassa 

Rakennusvalvonnan yhteystiedot ovat sivun oikeassa reunassa. 

 

Rakennusvalvonnan toimistosihteerin asiakaspalveluajat ovat:

- Maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

 

Rakennustarkastajan asiakaspalveluajat:

 - Maanantaisin klo 9.00 - 12.00 ja klo 13.00 - 15.00

 - Keskiviikkoisin klo 9.00 - 12.00

 - Torstaisin klo 9.00 - 12.00

 

Rakennusvalvonnan asiakaspalvelu on suljettu tiistaisin ja perjantaisin.

Ellet tavoita meitä puhelimitse, lähetä sähköpostia tai neuvontapyyntö Lupapisteen kautta.

 

Rakennusvalvonnan lupapäätökset

Rakennustarkastaja tekee maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten lupa-asioiden päätökset, jotka on siirretty hänelle päätettäväksi Kiteen hallintosäännössä ja rakennusvalvontaviranomaisen delegointipäätöksessä. Muut päätökset tekee rakennusvalvontaviranomaisena toimiva Kiteen ympäristölautakunta.

Tehdyt päätökset julkaistaan kuulutukset-sivulla, kaupungintalon ilmoitustaululla sekä Kesälahden kirjaston ilmoitustaululla. Päätökset ovat nähtävillä oikaisuvaatimus- / valitusajan aikana.

 

Rakennustarkastajan tekemissä päätöksissä on 14 vuorokauden oikaisuvaatimusaika, jonka jälkeen päätökset ovat lainvoimaisia ellei oikaisuvaatimusta ole tehty. Oikaisuvaatimukset käsittelee Kiteen ympäristölautakunta.

 

Kiteen ympäristölautakunnan tekemissä päätöksissä on 30 vuorokauden valitusaika, jonka jälkeen päätökset ovat lainvoimaisia ellei valitusta ole tehty. Valitukset käsittelee Itä-Suomen hallinto-oikeus.

 

Kaavoitus ja maankäyttö

Rakentamista ohjataan kaavoituksella. Selvitä rakennuspaikan kaavatilanne ennen hankkeen suunnitteluun ryhtymistä.

Voimassa olevat kaavat 

Voit tutustua kaavoihin myös karttapalvelun kautta.

Muut karttapalvelut

Kysymyksien suhteen voit ottaa yhteyttä myös kaavoituksen työntekijöihin.

Asiakirja- ja mediatiedostot

 • thumbnail
  Juuri nyt käyttäjältä

  {title}

 • PTV-sisältö

  Otsikko: Yhteystiedot

      YHTEYSTIEDOT

  Sisältöjulkaisija

  Henri Asikainen

  rakennustarkastaja
   040 105 1217
  henri.asikainen@kitee.fi
  Kiteentie 25, 82500 Kitee

  Rakennustarkastajan asiakaspalveluajat

  Maanantai klo 9.00 - 12.00 ja 13.00 - 15.00

  Keskiviikko ja torstai klo 9.00 - 12.00

   

  Johanna Päivinen

  toimistosihteeri
   040 105 1227
  johanna.paivinen@kitee.fi
  Kiteentie 25, 82500 Kitee

  Toimistosihteerin asiakaspalveluajat

  Maanantai, keskiviikko ja torstai klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

  PTV-sisältö

  Sivu arviointi ja palaute