Menestystarinoita

Menestystarinoita

Tervetuloa Kiteelle

Tervetuloa Kiteelle, Kitee ei ole vain sijainti, vaan kasvualusta monipuoliselle yrittäjyydelle, aktiivisille yhteisölle ja uusille ideoille.  Kiteeltä löytyy monipuolista yrittäjyyttä maatalouden alkutuotannosta aina erikoisosaamiseen.  Kiteeltä löytyy myös merkittävä moottoriurheilukeskus lentokenttineen, moottoriratoineen ja muun muassa ampumaurheilumahdollisuuksineen. Hutsin läheisyydessä on jäähalli, uimahalli, erilaisia kenttiä, ulkokuntosali ja hyppyrimäet. Pesäpallo on ollut menestystarina jo vuosikymmeniä. Kitee edustaa olemisen helppoutta ja hyvää elämän laatua. Kaupungista löytyy myös monipuolinen kulttuuri -ja tapahtumatarjonta, ja Näyttelykeskus Kitee on saanut kiitosta monelta kävijältä. 

Olemme tehneet videosarjoja kiteeläisistä yrittäjistä ja täällä asuvista henkilöistä. Mikä saa perustamaan yrityksen Kiteelle, ja millaista täällä on asua?

Pitäjän piipahdukset vuonna 2024 osa 1

Pitäjän Piipahdukset on sarja kiteeläisistä ihmisistä ja yrittäjistä. Ensimmäisessä jaksossa Kiteeltä kotoisin oleva mäkihyppääjä Antti Aalto kertoo, millainen merkitys paikkakunnalla on ollut hänelle ja millainen paikka Kitee on harrastaa eri lajeja. Narskuttelu Oy:n Marianne Hoppu esittelee yritystään ja paljastaa, millainen yhteishenki Kiteellä on. Lopuksi Kuhavene Oy:n Ari Toropainen esittelee venettä. Lue lisää Kiteestä osoitteesta www.kitee.fi

Pitäjän piipahdukset vuonna 2024 osa 2

Toisessa jaksossa Kiteeltä kotoisin oleva kilpamoottoripyöräilijä Erno Kostamo kertoo, kuinka hänen moottoripyöräilijän ura sai alkunsa Kiteeltä. Kurkunviljelijä ja Kiteen Yrittäjien puheenjohtaja Reima Luukkainen paljastaa, millaista Kiteellä on yrittää. Lopuksi sähköasennus Mirotexin yrittäjä Jimi Koffert muistelee, miten hänestä tuli yrittäjä.


Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 1

Pitäjän Piipahdukset -sarjassa yritetään selvittää, millainen paikka Kitee on asua ja yrittää. Ensimmäisessä jaksossa haastattelussa Aki Sutinen, joka kertoo mikä sai muuttamaan pääkaupunkiseudulta takaisin Kiteelle. Samalla tutustutaan pesäpalloon.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 2 

Toisessa jaksossa tiehöyliä valmistavan Veekmas Oy:n Sanna Halttunen kertoo, millaisia mahdollisuuksia Kitee antaa yrittäjälle.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 3 

Kolmannessa jaksossa haastattelussa on Markku Ylönen, joka kertoo mitkä ovat Kiteen vahvuuksia ja miksi täällä on niin hyvä elää. Samalla vieraillaan muun muassa Pyhän Kolminaisuuden kirkon puistossa.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 4 

Neljännessä jaksossa tutustutaan By Maitolan toimintaan ja harjoitellaan jäätelön tekemistä. Haastattelussa Minna Kaasalainen.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 5 

Viidennessä jaksossa haastattelussa on Emmi Pennanen, joka kertoo millaista arki on Kesälahdella. Lisäksi tuunaamme tulitikkuaskeja.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 6  

Kuudennessa jaksossa tutustutaan Hiil Oy:n toimintaan. Vuonna 2023  Hiil Oy voitti Business Joensuun Start Me Up -kilpailun Kiteen -sarjan. Sarjassa käsittelemme myös hiillitettyä puuta. Haastattelussa Miikka Kotilainen.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 7 

Seitsemännessä jaksossa tutustutaan yrittäjä Taina Arvekariin, joka muutti etelästä Kesälahdelle. Mikä sai muuttamaan, ja millaista arki on nykyään? Jaksossa testaamme myös SUP-lautailua.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 8   

Kahdeksannessa jaksossa tutustutaan Mäkelän Mansikan toimintaan. Haastattelussa yrittäjät Jaana ja Antti Tolvanen.


 

Sisältöjulkaisija

angle-left Lahtela Highland
Jari Paakkunainen silittää ylämaankarjaa

MENESTYSTARINA

Lahtela Highland -luomukarjatila

Kiteen Kesälahden pitäjässä sijaitsevan Lahtela Highland -luomukarjatilan isäntä Jari
Paakkunainen on ylpeä tilastaan. Tila on tehnyt tasaista kasvua ja sen tulevaisuus näyttää
hyvältä.


“Liiketoiminta on sujunut hyvin ja kasvua on tullut tasaisesti. Myymme 80 % tilamme lihoista
suoraan kauppoihin ja 20 % suoraan kuluttajille”, iloitsee Paakkunainen.


Lahtela Highland tunnetaan erityisesti ylämaankarjastaan.


Kesälahti on mukava paikka asua ja pitää tilaa


Aamu on paistanut jo hyvän tovin Jari Paakkunaisen kävellessä Lahtela Highland -tilan
tilamyymälään, Bonuksen Putiikkiin. Pieni myymälä sijaitsee entisen kyläkoulun tiloissa.
“Tarjolla erilaisia lihatuotteita, kuten tilan ylämaankarjan ja lähitilojen lihaa. Tarjolla on lisäksi
esimerkiksi erilaisia juomia, leipää, mausteita, luomujauhoja ja -hunajaa. Oheistuotteina
löytyy muun muassa highland-puukenkiä ja -taljoja. Merkittävä osa putiikin kävijöistä on
lomalaisia. Bonuksen Putiikin myynnistä ja markkinoinnista vastaa veljeni vaimo, Emmi
Paakkunainen”, Paakkunainen kertoo.


Emmi Paakkunainen ahertaa kassan takana ja laskuttaa juuri tulleen asiakkaan, jolle kelpaa
hyvin ylämaankarjan liha. Liha on pakattu kierrätyskelpoiseen vakuumiin ja se on aitoa
luomu- ja lähiruokaa parhaimmillaan.


“Liha on hyvin mureaa, tummaa ja riistanomaista”, Paakkunainen kehuu.
Tilan ja myymälän ohella Lahtela Highlandissä harjoitetaan rengasmyyntiä. Renkaita
myydään kaikkiin laitteisiin, aina kottikärrystä traktoriin. Paakkunainen on tyytyväinen
tilaansa.


“Kesälahti on mukava paikka asua ja pitää tilaa”, Paakkunainen toteaa hymyillen.


Pieni alkuinvestointi


Jari Paakkunainen siirtyi sukutilansa isännäksi vuonna 2009 vanhempien jäätyä eläkkeelle.
Paakkunainen päätyi hankkimaan samana vuonna tilalle ensimmäiset ylämaankarjat.
“Ylämaankarjaa hankittiin tilalle erityisesti siksi, sillä niiden alkuinvestointi on paljon pienempi
kuin muilla nautaeläimillä ”, Paakkunainen toteaa.


“Tällä hetkellä ylämaankarjoja on tilalla alle 60. Toiveena olisi vielä kasvattaa karjan
määrää”, Paakkunainen lisää.


Karja on kestävää sorttia


Ylämaankarja on naudan alkuperäisrotu ja lähtöisin Skotlannin ylämailta. Iso, pitkäkarvainen
ja paksunahkainen sarvipää on luonteeltaan rauhallinen ja ystävällinen. Se viihtyy laumassa.
Kun tätä eläintä koittaa lähestyä ja rapsuttaa, se hyppää kevyesti pois. Rotu on melko ujo ja
arka, mutta kun sille antaa aikaa, se tulee mielellään nuuhkimaan ja nuolemaan uusia
tuttavia. Saattaapa samalla mennä kengätkin uusiksi, sillä nämä kaverit tykkäävät pureskella
kaikkea.


Karja on kestävää sorttia, sillä sen luontainen elinympäristö muodostuu karusta ilmastosta ja
niukasta ravinnosta. Maamme sopii hyvin ylämaankarjan kasvatukseen. Hitaasti kasvava
rotu on erittäin terve. Sen kasvattaminen on monimuotoista, eettistä ja ympäristöä tukevaa.
“Ylämaankarja saa laiduntaa vapaasti ulkona ympäri vuoden vähintään 3-vuotiaaksi asti.
Emot hoitavat vasikoitaan itse ja ne vieroitetaan noin 6-8 kuukauden ikäisinä. Sonni asustaa
emolehmien kanssa kesästä syksyyn. Karjat teurastetaan noin 6 kilometrin päässä tilalta,
Bonus Carnis Oy -rahtiteurastamolla, jonka yrittäjänä toimii itseni lisäksi Veli Pekka
Uimonen”, Paakkunainen kertoo.


Ylämaankarjaa ruokitaan tilalla maittavalla korsirehulla. Jokaisessa aitauksessa on
lämmitetty automaattivesikippo, heinähäkki, oljella kuivitettu katos sekä puita tai rapsutteluun
soveltuvia harjoja, joihin ne voivat hangata itseään.


“Pyrimmen käsittelemään niitä mahdollisimman usein, jotta ne pysyvät kesyinä”,
Paakkunainen päättää.


Karvaiset kaverit jäävät katselemaan rauhassa Paakkunaisen poistuessa aitauksesta.
Lopulta lauma vetäytyy puiden suojiin, jonne se naamioituu kuin kameleontti.

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute