Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonnan etusivu

Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonta edistää, opastaa ja valvoo laadukkaan rakennuskannan sekä viihtyisän ympäristön syntymistä ja säilymistä. Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa rakennustoimintaa viranomaisena yleisen edun kannalta ja osaltaan huolehtia, että rakentamisessa noudatetaan mm. maankäyttö- ja rakennuslain nojalla annettuja määräyksiä. Rakennusvalvonta ohjaa ja neuvoo rakentamiseen sekä suunnittelmien laadintaan liittyvissä kysymyksissä, valvoo omalta osaltaan kaavojen toteumista ja noudattamista sekä päättää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista lupa-asioista.

Kiteellä rakennusvalvontaviranomaisena toimii ympäristölautakunta, jonka alaisena toimii rakennustarkastaja. Rakennustarkastaja vastaa pääsääntöisesti rakentamisen neuvonnasta ja valvonnasta.

Kun suunnittelet rakentamista, rakennusvalvonta ohjeistaa hankkimaan hankkeen vaativuuden mukaisen ja riittävän asiantuntevan suunnittelijan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Hankkeen alkuvaiheessa on oleellista selvittää rakennuspaikan perustiedot kuten kaavatilanne ja kaavamääräykset sekä hanketta koskevat rakennusjärjestyksen määräykset. Suunnittelijan tehtävä on huomioida, että Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaisia asetuksia noudatetaan. 

Ottamalla yhteyttä rakennusvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa varmistat ohjaamisen, neuvonnan, lupaprosessin sujuvuuden sekä helpotat varsinaista rakennustyötä.

Rakennusvalvonnan luvat haetaan sähköisen asiointipalvelun Lupapisteen kautta. Myös ohjeita ja neuvoja voi kysyä suoraan Lupapisteen kautta, jolloin kysymykset ja vastaukset ovat kaikkien osapuolten käytettävissä Lupapisteen hankkeella.

 

Ajankohtaiset asiat

Tarkista rakennusvalvonnan aukioloajat: Rakennusvalvonnan yhteystiedot ja asiakaspalveluajat
1.10.2020 alkaen rakennusvalvonnan lupa-asioinnit tulee hoitaa sähköisen Lupapiste-palvelun kautta.

Katso tiedote: https://www.kitee.fi/-/hoida-rakennuslupa-asiointi-verkossa-lupapisteen-kautta

Hoida hankkeesi lupa-asiointi verkossa Lupapisteen kautta – aina ennakkokyselyistä hankkeen päättymiseen saakka. Palvelu kokoaa kunnan viranomaisen, rakentajan, suunnittelijan ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen ja pitää kaikki hankkeen osapuolet pysyvät tietoisina hankkeen etenemisestä vuorokauden ympäri. Hakemusten käsittely ja lupa-asiointi on sujuvampaa, kun tarvittavat tiedot ovat heti mukana eikä paperisia hakemuksia ja asiakirjoja tarvitse toimittaa erikseen eri toimijoille.

Lupapisteen kautta voi hoitaa rakennus-, toimenpide-, maisematyö- ja purkamislupien sekä purkamisilmoituksien ja toimenpideilmoituksien tekemisen.

Palveluun rekisteröidytään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. Palvelun käyttäminen on maksutonta. Luvanhakijaorganisaatiot voivat kuitenkin rekisteröidä käyttöönsä maksullisen Yritystilin sisäistä hankehallintaa varten.

Lupapisteen käyttö pähkinänkuoressa:

  1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä ja kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella sekä salasanalla.
  2. Hakemuksen tai kyselyn luominen: Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Tämän jälkeen pääset joko tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen aiempien valintojesi pohjalta.
  3. Kutsu tarpeelliset tahot mukaan hankkeelle ”Osapuolet”-välilehdeltä. Kun henkilöt ovat hyväksyneet hankekutsun, voidaan heidän tietonsa valita mukaan hakemukselle ja täten säästytään turhalta näpyttelyltä. Huomiothan, että mikäli hankkeellesi vaaditaan pääsuunnittelija, vastaa hän pääsääntöisesti hankkeen edistämisestä ja viranomaiskommunikaatiosta Lupapisteessä.
  4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti hakemukselle ja voit jatkaa sen täydentämistä sinulle sopivana ajankohtana.
  5. Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Keskustelu”-ikkunan kautta.
  6. Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä.

Lupapisteen prosessikuvaus >>

Siirry palveluun >>

Pikaopas Lupapisteen käyttöön >>

 

Asiointi rakennusvalvonnassa 

TIEDOTE 4.12.2020: Asiakkaiden henkilökohtaista asiointia kaupungintalolla ohjeistetaan välttämään. Rakennusvalvonnan asiakastapaamiset on sovittava ajanvarauksella. Asioidessa suositellaan käyttämään maskia. Kaikessa asioinnissa suositellaan toimimaan ensisijaisesti puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Kaupungin asiointipisteet ja nettipiste toimivat normaalisti. Kiteen kaupungintalon pääsisäänkäynti pidetään edelleen auki klo 9-15. Kaupungintalon muut ulko-ovet suljetaan asiakkailta. Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä.

Rakennusvalvonnan yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät sivulta Rakennusvalvonnan yhteystiedot ja asiakaspalveluajat.

 

Rakennusvalvonnan lupapäätökset

Rakennustarkastaja tekee maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten lupa-asioiden päätökset, jotka on siirretty hänelle päätettäväksi Kiteen hallintosäännössä ja rakennusvalvontaviranomaisen delegointipäätöksessä. Muut päätökset tekee rakennusvalvontaviranomaisena toimiva Kiteen ympäristölautakunta.

Tehdyt päätökset julkaistaan kuulutukset-sivulla, kaupungintalon ilmoitustaululla sekä Kesälahden kirjaston ilmoitustaululla. Päätökset ovat nähtävillä oikaisuvaatimus- / valitusajan aikana.

 

Rakennustarkastajan tekemissä päätöksissä on 14 vuorokauden oikaisuvaatimusaika, jonka jälkeen päätökset ovat lainvoimaisia ellei oikaisuvaatimusta ole tehty. Oikaisuvaatimukset käsittelee Kiteen ympäristölautakunta.

Kiteen ympäristölautakunnan tekemissä päätöksissä on 30 vuorokauden valitusaika, jonka jälkeen päätökset ovat lainvoimaisia ellei valitusta ole tehty. Valitukset käsittelee Itä-Suomen hallinto-oikeus.

 

Kaavoitus ja maankäyttö

Rakentamista ohjataan kaavoituksella. Selvitä rakennuspaikan kaavatilanne ennen hankkeen suunnitteluun ryhtymistä.

Voimassa olevat kaavat 

Voit tutustua kaavoihin myös karttapalvelun kautta.

Muut karttapalvelut

Kysymyksien suhteen voit ottaa yhteyttä myös kaavoituksen työntekijöihin.

 

Anna palautetta

Voit antaa palautetta sähköisesti karttapalautepalvelun kautta alla olevasta linkistä.

Ennen palautteen antamista tutustuthan ensin palautepalvelun käyttöohjeeseen. 

Ohjeet karttapalautepalveluun

Anna palautetta

 

PTV-sisältö

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

Sisältöjulkaisija

Henri Asikainen

rakennustarkastaja
 040 105 1217
henri.asikainen@kitee.fi
Kiteentie 25, 82500 Kitee

Rakennustarkastajan asiakaspalveluajat

Maanantai klo 9.00 - 12.00 ja 13.00 - 15.00

Keskiviikko ja torstai klo 9.00 - 12.00

 

Johanna Päivinen

toimistosihteeri
 040 105 1227
johanna.paivinen@kitee.fi
Kiteentie 25, 82500 Kitee

Toimistosihteerin asiakaspalveluajat

Maanantai, keskiviikko ja torstai klo 9.00 - 11.00 ja 12.00 - 15.00

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute