Vieraslajit

Vieraslajit

Vieraslajeiksi kutsutaan ihmisen toiminnan seurauksena luontoon levinneitä kasvi- ja eläinlajeja, jotka valtaavat elintilaa alkuperäisiltä lajeilta. Kansallisen vieraslajistrategian mukaan maassamme on lähes 160 vieraslajia. Haitallisiksi vieraslajeiksi kutsutaan lajeja, jotka syrjäyttävät alkuperäisen lajiston vallaten elintilan ja vaarantavat täten suomalaisen luonnon monimuotoisuuden. Etenkin komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami ja jättiputket ovat levinneet luontoon ja vaarantavat alkuperäisten lajien kasvuolosuhteet.

Vieraskasvilajien torjunta on ensisijaisesti maanomistajan vastuulla, mutta vieraslajiesiintymiä joudutaan torjumaan myös talkoovoimin. Vieraslajien hävittäminen on pitkäjänteistä työtä ja voi viedä vuosia. Vieraslajien torjunnassa tärkeintä on leviämisen ennaltaehkäisy; jokainen voi huolehtia oman pihapiirinsä osalta, ettei puutarhakarkulaiset pääse leviämään luontoon.

Miten hävittää vieraslajit?

Vieraslajien hävittämiseen löytyy ohjeet sekä linkit lajikohtaisiin torjuntakeinoihin vieraslajit.fi sivustoilta osoitteesta https://vieraslajit.fi/info/i-284. 

Haitallisia vieraslajeja tai niiden osia sisältävä jäte voi levittää lajin tehokkaasti uuteen paikkaan. Oikeanlaisilla vieraslajijätteen käsittelytavoilla vieraslajien leviämien uusille kasvupaikoille voidaan estää tehokkaasti.

 

Kuva: jättipalsamin kukinko

 

Lisätietoa vieraslajeista: https://vieraslajit.fi/fi 

Sivustolle kerätään tietoa vieraslajien kasvupaikoista. Ilmoita omat havaintosi haitallisten vieraslajien kasvupaikoista!

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

Sisältöjulkaisija

Marjo Tikka

vs. ympäristöpäällikkö
 040 105 1304
marjo.tikka@kitee.fi
Kiteentie 25, 82500 Kitee

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute