Sisältöjulkaisija

angle-left Junayhteyksien kehittäminen – Kiteen ja Kesälahden asemat

Junayhteyksien kehittäminen – Kiteen ja Kesälahden asemat

Väyläviraston Itä-Suomen junayhteyksien kehittämisvaihtoehtoja arvioiva taustaraportti on herättänyt kysymyksiä ja hämmentynyttä keskustelua. Syynä on raportissa esitetty ajatus kaukojunien henkilöliikenteen uudelleenjärjestelyistä ja mahdollisista Kiteen ja Kesälahden juna-asemien sulkemisesta. 

VR:n viestintäjohtajan mukaan VR ei ole ollut mukana taustaselvityksessä, eikä mitään suunnitelmia junien pysähtymispaikkojen vähentämiseksi ole olemassa. VR tekee päätökset tämän kaltaisissa asioissa. 

Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen suhtautuu uutisoinnin ristiriitaisuuksiin rauhallisesti.

- Uutta, nopeaa Itärataa suunnittelemaan ollaan perustamassa suunnitteluyhtiötä, mutta se on vielä valmisteluvaiheessa. Mikäli rahoitus saadaan ja suunnittelu käynnistyy, niin Kiteen kaupunki on mukana sen toiminnassa. Lisäksi on alustavasti esitetty, että myös muita radan vaikutuspiirissä olevia kuntia kutsutaan suunnittelutyöhön mukaan. Näin alueemme edunvalvontaa toteutetaan tehokkaasti jo suunnitteluvaiheessa, Hirvonen kertoo.

Lisäksi on syytä muistaa, että ratahankkeiden toteutukset vievät suunnittelu mukaan lukien vuosia, jopa yli vuosikymmenen. 

Hirvonen ei näe tällä hetkellä syytä huoleen, sillä junayhteyksien lakkaaminen 16 000 asukkaan Keski-Karjalassa vaikuttaisi hyvin erikoiselta ratkaisulta ja olisi pahasti ristiriidassa Suomen hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteen kanssa. Vähintäänkin nykytasoiset raideliikenneyhteydet halutaan säilyttää, ja nopeus lisäisi myös Kiteen saavutettavuutta ja kiinnostavuutta. Junat palvelevat monipuolisesti alueen väestöä aina yrittäjistä ja liikematkustajista turisteihin ja vapaa-ajan matkustajiin. 

Kuva: VR Group

Pendolino-juna lumisessa maisemassa.

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute