Luontopolut

Kiteen luontopolut

 

Lapsiperhe kävelemässä metsäpolulla

 

Kesälahden Sortolammen polut

Kesälahden Sortolammen polut lähtevät urheilukentältä, jossa on alueen luonto- ja kulttuurireiteistä kartta. Alueella on eri pituisia rengasreiteiksi soveltuvia polkuja ja reittejä vaihtelevissa maastoissa. 

 

Matin polku

Matin polku kiertelee Hutsin urheilukeskuksen läheisessä harjumaastossa. Reitti on kaksi kilometriä pitkä ja alkaa VesPelin pihasta kulkien jäähallin editse. Rastitaulut tutustuttavat metsäluontoon ja jääkauden jälkiin. Polku on nimetty edesmenneen kirkkoherran Matti Hakulisen muistoksi.

 

Pajarin polku

Pajarin polku vie noin kilometrin kierrokselle Pajarinmäelle, joka sijaitsee Hyypiin ja Kiteenjärven välisellä harjukannaksella. Rehevän kasvillisuuden lisäksi polulla voit tutustua Pajarin tarinaan, jolla on tärkeä osa kiteeläistä kertomusperinnettä.

 

Yhdyspolku

Yhdyspolku yhdistää Matin polun ja Pajarin polun toisiinsa. Kaksiosaisen reitin eteläinen haara kulkee vaihtelevissa metsämaisemissa.

Muljulan erä- ja riistapolku

Muljulan erä- ja riistapolku sijaitsee luonnonkauniissa harjumaisemassa Oriveden rannalla. Kaksiosaisen reitin läntinen haara Parppeinlammen luontopolku on 2,4 ja itäinen Hietaniemen eräpolku 2,3 kilometrin pituinen. Polun varrelta löytyy muun muassa puusta veistettyjä eläinhahmoja, loukkuja, riistapeltoja, ruokintapaikkoja ja hirvitorneja. Luontoretken lomassa voi virkistäytyä Hietalahden uimarannalla tai Erä- ja riistapolun tukikohdalla.

 

Sepänniemen polku

800 metrin pituinen edestakaisin kuljettava reitti Päätyeenlahden ja Sepänniemen asuntoalueen välisessä metsäkaistaleessa. Lähtöpaikka löytyy Rantakentän vierestä Tohmajärventien varrelta. Kesällä polun ja lintukosteikon välisessä aitauksessa laiduntaa rantaniittyä hoitava nautakarja. Polku on usein talvellakin kuljettavissa.

 

Päätyeenlahti

Päätyeenlahti on kansainvälisen tason lintukosteikko. Se on paitsi erittäin arvokas pesimäympäristö, myös merkittävä levähdysalue muuttaville vesilintuparville. Lahden pohjoispäässä on lintutorni, jolle on viitoitus Kurenrinteentieltä. Päätyeenlahden eteläpäässä lintuja näkee parhaiten Tohmajärventien viereisiltä levähdysalueilta sillan kupeesta. Rantakentän ja Päätyeenlahden välisellä pysäköintipaikalla on lintukosteikkoa esittelevä opastaulu.

 

 

 

Vanha Puhos ja Kosolan polku

Kosolan luontopolun kilometrin pituiselle reitille mahtuu harjumaisemaa, vanhaa metsää ja rehevää kasvillisuutta. Vanhan Puhoksen viehättävällä alueella voi kulkea kapeita ja rauhallisia teitä pitkin. Opastaulut kertovat teollisuusyhteisön historiasta.

 

Neulanniemi

Suositun Riuttavuoren nuotiopaikan ympärillä on pieniä vaellusreittejä. Toinen nuotiopaikka on Neulaniemen päädyssä, jossa kalliolta avautuu näyttävä maisema Pyhäjärvelle. Neulaniemessä on myös yleinen uimapaikka.

 

Karelianpolut

Karelianpolkujen sivuilta pääset tarkastelemaan muun muassa Kiteen Hutsin ja Peltolan alueella kulkevia reittejä, kuten suosittua, talviaikaan käytössä olevaa Peltolan Talvitrailia.

Palautetta liikuntapaikkoihin liittyvästä kunnossapidosta voit antaa myös mm. https://kitee.karttatiimi.fi/palaute osoitteen kautta.

 

PTV-sisältö

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

Sisältöjulkaisija

Tiia-Riina Lintumäki-Karhapää

vapaa-aikapäällikkö
 040 105 1189
tiia-riina.lintumaki-karhapaa@kitee.fi
Kiteentie 25, 82500 Kitee

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute