Luontopolut

Luontopolut

Kevään 2019 aikana päivitämme sivuja polkujen osalta.

Karelianpolkujen sivujen alta pääset tarkastelemaan syksyllä 2018 valmistuneita Kiteen Hutsin ja Peltolan alueella kulkevia reittejä, joissa on mm. suosittu, talviaikaan käytössä oleva Peltolan Talvitrail.


Matin polku kiertelee Hutsin urheilukeskuksen läheisessä harjumaastossa. Reitti on kaksi kilometriä pitkä ja alkaa VesPelin pihasta ja kulkee jäähallin editse. Rastitaulut tutustuttavat metsäluontoon ja jääkauden jälkiin maisemassa. Polku on nimetty edesmenneen kirkkoherra Matti Hakulisen muistoksi. Lähtötaulu + 10 kohdetaulua.

Pajarin polku vie noin kilometrin kierrokselle Pajarinmäelle, joka sijaitsee Hyypiin ja Kiteenjärven välisellä harjukannaksella. Rehevän kasvillisuuden lisäksi polulla voit tutustua myös Pajarin tarinaan, jolla on tärkeä osa kiteeläisessä kertomusperinteessä.
Lähtötaulu + 5 kohdetaulua

Yhdyspolku yhdistää Matin polun ja Pajarin polun toisiinsa. Kaksiosaisen reitin eteläinen haara kulkee vaihtelevissa metsämaisemissa ja yhtyy Savikon kylää halkovaan tiehen. Pohjoinen reitti seurailee harjuselänteiden ikivanhoja kulkureittejä. Yhdyspolun varrella on vain muutama (6) opastustaulu. Ne perehdyttävät mm. soihin, havumetsän lintuihin ja Savikon vanhan maakaupan ja meijerin historiaan.


Muljulan Erä- ja riistapolku sijaitsee luonnonkauniissa harjumaisemassa Oriveden rannalla. Kaksiosaisen reitin läntinen haara: Parppeinlammen luontopolku on 2,4 ja itäinen Hietaniemen eräpolku 2,3 kilometrin pituinen. Läntinen haara tutustuttaa harjumaiseman kasvillisuuteen ja eläimistöön sekä jääkauden jälkiin. Itäinen reitti painottuu riistanhoitoon. Polun varrelta löytyy mm. puusta veistettyjä eläinhahmoja, loukkuja, riistapeltoja, ruokintapaikkoja ja hirvitorneja. Yhteensä Erä- ja riistapolulla on kolmisenkymmentä kohdetaulua, ja aiheet vaihtelevat esihistoriasta metsätalouteen. Luontoretken lomassa voi virkistäytyä Hietalahden uimarannalla tai Erä- ja riistapolun tukikohdalla.


Sepänniemen polku on 800 metrin pituinen edestakaisin kuljettava reitti Päätyeenlahden ja Sepänniemen asuntoalueen välisessä metsäkaistaleessa. Lähtöpaikka löytyy rantakentän vierestä Tohmajärventien varrelta. Kesällä polun ja lintukosteikon välisessä aitauksessa laiduntaa rantaniittyä hoitava nautakarja. Polku on usein talvellakin kuljettavissa. Alkutaulu + 5 taulua.

Päätyeenlahti on kansainvälisen tason lintukosteikko. Se on paitsi erittäin arvokas pesimäympäristö, myös merkittävä levähdysalue muuttaville vesilintuparville. Lahden pohjoispäässä on lintutorni, jolle on viitoitus Kurenrinteentieltä. Päätyeenlahden eteläpäässä lintuja näkee parhaiten Tohmajärventien viereisiltä levähdysalueilta sillan kupeesta. Rantakentän ja Päätyeenlahden välisellä pysäköintipaikalla on lintukosteikkoa esittelevä opastaulu.
 

Saihon metsäpolku sijaitsee Heinoniemessä Saiho-Ateljeen tuntumassa. Kilometrin mittaisen helppokulkuisen reitin varrella kulkija tutustuu metsäkasveihin, talousmetsien tärkeimpiin puulajeihin ja metsätalouteen.

Vanha Puhos ja Kosolan polku

Kosolan luontopolun kilometrin pituiselle reitille mahtuu harjumaisemaa, vanhaa metsää ja rehevää kasvillisuutta. Vanhan Puhoksen viehättävällä alueella voi kulkea kapeita ja rauhallisia teitä pitkin. Opastaulut kertovat entisaikojen teollisuusyhteisön historiasta.


Kesälahdella

  • Pururata, lähtö urheilukentän vierestä, n. 3 km

  • Kiintorastit Sortolammin ja Pitkälammin välisessä maastossa. Karttoja saa Kesälahti-talon yhteispalvelupisteestä ma-pe klo 9-15.

  • Kesälahden kirkonkylän luonto- ja kulttuurireitit.

  • Myllytuvan polku alle kilometrin pituinen Myllytuvan polku kiertää Kesälahden museoalueen ympäristössä.Polku tutustuttaa monipuolisesti luontoon ja kulttuurihistoriaan. Lähtötaulu + 6 taulua.

  

 
 

PTV-sisältö

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Otsikko: Yhteystiedot

   YHTEYSTIEDOT

Sisältöjulkaisija

Tapio Niskanen

vapaa-aikapäällikkö
040 105 1189
tapio.niskanen@kitee.fi
Kiteentie 25, 82500 Kitee

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute