Kitee Ukraina

Ukraina ja Kitee

Ajankohtaista Ukrainasta Kiteellä

Yhteyshenkilö Kiteen kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Irma Alekseeva, puh. 040 129 2441.

Terveyspalvelut

Ukrainasta saapuneiden tilapäistä suojelua hakeneiden ja sitä saavien terveyspalvelut on Kiteellä organisoitu Joensuun vastaanottokeskuksen kautta. Terveyspalveluista vastaa Kiteellä Resetti ja hammaslääkäripalveluista Oral Joensuusta. Kaikissa kiireettömissä tapauksissa ensin kuitenkin yhteys Joensuun vastaanottokeskuksen päivystävään numeroon 0401822286 - ajanvaraukset hoidetaan Joensuun vastaanottokeskuksesta keskitetysti.


Karelia UAS advice and study opportunities for people fleeing from Ukraine

 

In response to the humanitarian crisis unfolding in Ukraine, Karelia University of Applied Sciences offers extra services and study opportunities for those who have been granted or applied for and waiting for a decision for temporary protection in Finland under the EU Temporary Protection Directive.

 

Karelia provides free of charge open UAS studies. Summer courses are mainly held on campus and include for example Welcome to Finland! - Tervetuloa Suomeen! and Finnish language. Autumn semester courses will be published by 23 of June 2022.  For more information please visit https://karelia.fi/en/ukraine/.

 

In addition, study opportunities include study path programmes in Karelia’s two English taught degrees: Bachelor of Engineering, Degree Programme in Industrial Management and Bachelor of Business Administration, Degree Programme in International Business.

 

Karelia UAS also provides Guidance and Counselling Service SIMHE-Karelia. The staff of SIMHE-Karelia provide personal guidance for immigrants interested in higher education studies. Support will be provided regarding the practices used in the recognition of prior learning as well as guidance in career planning for those immigrants who have already completed some higher education studies before.  More information and to book your personal guidance and counselling session visit https://karelia.fi/en/services-for-immigrants/simhe@karelia.fi

 

************

 

Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa ohjausta, neuvontaa ja opiskelumahdollisuuksia Ukrainan sotaa pakoon lähteneille

 

Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa palveluja ja ylimääräisiä opiskelumahdollisuuksia Ukrainan sotaa pakoon lähteneille. Palvelut ja opiskelumahdollisuudet ovat tarkoitettu Suomessa tilapäistä suojelua saaneille sekä niille, jotka odottavat päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseensa.

 

Karelia-ammattikorkeakoulussa on tarjolla englanninkielisiä avoimen ammattikorkeakoulun opintojaksoja maksutta. Kesäkurssit järjestetään pääsääntöisesti lähiopetuksena ammattikorkeakoulun kampuksella. Tarjolla on esimerkiksi Welcome to Finland! - Tervetuloa Suomeen! -opintojakso sekä suomen kielen alkeita. Avoimen ammattikorkeakoulun syksyn 2023 tarjonta julkaistaan 23. kesäkuuta 2022 mennessä. Lisätietoja https://karelia.fi/en/ukraine/.

 

Karelia-ammattikorkeakoulu antaa myös erillisen opinto-oikeuden kahdessa englanninkielisessä tutkinnossa: Bachelor of Engineering, Degree Programme in Industrial Management ja Bachelor of Business Administration, Degree Programme in International Business.

 

Karelia-amk tarjoaa SIMHE -Karelia ohjaus- ja neuvontapalvelua korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttajille. SIMHE-Karelian ohjaajat antavat henkilökohtaista ohjausta suomalaisten korkeakoulujen tarjoamista opintomahdollisuuksista. Tukea annetaan myös aikaisemman osaamisen tunnistamiseen ja urasuunnitteluun niille, jotka ovat suorittaneet korkeakouluopintoja ennen Suomeen tuloa. Voit varata henkilökohtaisen SIMHE-ohjausajan lähettämällä sähköpostia simhe@karelia.fi. Lisätietoja SIMHE -palvelusta https://simhe.karelia.fi/.

 

 


Työ ja verotus tilapäistä suojelua hakeneiden osalta

Особа, яка прибула до Фінляндії з України, може звернутися у Фінляндії за тимчасовим захистом або притулком, або обома до поліції або прикордонної служби. Заяву розглядає  Міграційна служба Фінляндії. Особа, яка подала заяву про тимчасовий захист, має право на роботу лише після того, як Міграційна служба Фінляндії ухвалить рішення про тимчасовий захист.

Ukrainasta saapunut henkilö voi hakea Suomesta tilapäistä suojelua, turvapaikkaa tai molempia. Tilapäistä suojelua hakevalla henkilöllä on työnteko-oikeus heti, kun hän on jättänyt hakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle. Hakemukset käsittelee Maahanmuuttovirasto.

 

Vero.fi ohjeita verokortin hankintaa:

Ohjeet ukrainaksi:


 

Ukrainasta tulevat ja terveys!

Ukrainasta tulevien osalta maahantulotarkastusten järjestämisvastuu ja työnjako on valmistelussa. Maahantulostatus vaikuttaa siihen, tehdäänkö maahantulotarkastus vastaanottokeskuksen järjestämissä terveyspalveluissa vai kunnallisissa terveyspalveluissa esim. terveysasemilla tai muissa Siun soten toimipisteissä. Pakolaisten terveystarkastuksiin vaikuttaa se miten ja millä statuksella henkilö on saapunut suomeen.

  • Jos hän on saapunut suomeen turistina tai matkailijana hoidetaan terveystarkastukset oman asuinkunnan kautta
  • Jos hän on saapunut järjestäytyneen organisaation kautta mm. SPR:n kautta turvapaikanhakijaksi, tulee terveystarkastukset vastaanottokeskuksen (VKO) + Terveystalon kautta.
  • Jos hän on saapunut työntekijä-statuksella tulee terveystarkastukset oman asuinkunnan kautta
  • Jos henkilö on saapunut omaehtoisesti tai ystävien välityksellä suomeen turvapaikanhakijaksi tulee terveystarkastukset asuinkunnan kautta  

Maahantulotarkastukset on suositeltu tehtävän kahden viikon kuluessa maahan saapumisesta. Käytännössä tällä hetkellä tulee tilanteita, joissa lapsi ehtii jo aloittaa koulunkäynnin ja varhaiskasvatuksen ennen kuin maahantulotarkastus saadaan toteutettua. Infektioiden torjuntayksikkö on hyvin tietoinen tilanteesta ja siitä, että suosituksen mukaiseen kahden viikon määräaikaan ei tällä hetkellä kattavasti päästä. Viivettä voi tässä tilanteessa tulla eri syistä johtuen. Lapset ovat kuitenkin oikeutettuja osallistumaan opetukseen ja varhaiskasvatukseen. Mikäli lapsella on infektio-oireita tai muutoin kiireellistä terveydentilan arvioinnin tarvetta, käännytään paikallisen terveysaseman puoleen eikä jäädä odottamaan maahantulotarkastusta. Lasten osalta neuvola- ja kouluterveydenhuollolle kuuluvat lasten kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset sekä kouluuntulotarkastukset. Kouluuntulotarkastus poikkeaa maahantulotarkastuksesta joka tehdään pakolaisille ja turvapaikkaa hakeneille henkilöille. Kouluntulotarkastukset tehdään ajallaan, ei 2 viikon sisällä. Varhaiskasvatukseen ja kouluun tulevien lasten kohdalla on syytä selvittää, millä maahantulostatuksella he Suomessa ovat, ja varmistaa, että Suomeen jäävät lapset joka tapauksessa pääsevät neuvolan tai kouluterveydenhuollon palvelujen piiriin.  

 


Perusopetus- ja varhaiskasvatusinfo ukrainalaisille Kiteen keskustassa 29.3.2022 klo 16.30

Kiteelle on saapunut Ukrainasta sotaa pakoon lähteneitä henkilöitä. Joukossa on myös varhaiskasvatus- ja perusopetusikäisiä lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten oikeuksiin kuuluu hyvä suomalainen perusopetus ja varhaiskasvatus. Tiistaina 29.3.2022 järjestämme Kiteellä sivistyskeskus Ilmarisen ruokalassa klo 16.30 infon Kiteellä asuville Ukrainasta saapuneille perusopetus- ja varhaiskasvatusikäisten lasten perheille. Infossa käydään läpi koulun ja varhaiskasvatuksen aloittamista Kiteellä. Ja tottakai tutustutaan toisiimme! Lapset ja aikuiset mukaan. Tervetuloa! Tätä kutsua saa levittää ja pitää levittää Kiteellä asuvien ukrainalaisten keskuuteen.   

 


Ukrainalaiset voivat matkustaa ilmaiseksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen hankkimassa liikenteessä

Myös Pohjois-Savon ELY-keskuksen kaikissa sopimusliikenteissä ukrainalaiset voivat kulkea maksutta Ukrainan passilla tai poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston myöntämällä passin haltuunottotodistuksella 31.8.2022 saakka.

 

 


Perusopetus- ja varhaiskasvatusinfo ukrainalaisille Kesälahdella 22.3.2022 klo 15.30

Kiteen Kesälahden pitäjään on saapunut Ukrainasta sotaa pakoon lähteneitä henkilöitä. Joukossa on myös varhaiskasvatus- ja perusopetusikäisiä lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten oikeuksiin kuuluu hyvä suomalainen perusopetus ja varhaiskasvatus. Tiistaina 22.3.2022 järjestämme Kesälahden koulun ruokalassa klo 15.30 infon Kesälahden alueella asuville Ukrainasta saapuneille perusopetus- ja varhaiskasvatusikäisten lasten perheille. Infossa käydään läpi koulun ja varhaiskasvatuksen aloittamista Kesälahdella. Ja tottakai tutustutaan toisiimme! Lapset ja aikuiset mukaan. Tervetuloa! Tätä kutsua saa levittää ja pitää levittää Kesälahdella asuvien ukrainalaisten keskuuteen.   

 

 


Tilapäisen suojelun hakeminen

Poliisi on tänään 14.3.2022 tiedottanut, että Kiteetä lähin paikka hakea EU:n tilapäisen suojelun mukaista statusta on Joensuun poliisilaitos. Tilapäisen suojelun hakemisen kautta henkilöille muodostuu oikeus vastaanottopalveluihin. Työskentely ja lasten koulunkäynti, mutta myös näin korona-aikaan tärkeä terveydenhuolto varmistuu hakemalla väliaikaisen suojelun statusta. Tilapäinen suojelu ei estä henkilö palaamasta Ukrainaan, eikä se velvoita asumaan vastaanottokeskuksessa.

Tilapäisestä suojelusta (suomeksi):

https://migri.fi/tilapainen-suojelu

Tilapäisestä suojelusta (ukrainaksi):

https://migri.fi/tilapainen-suojelu/ukr

 


 

Ukrainasta paenneet voivat nyt hakea tilapäistä suojelua

Suomi alkaa myöntää Ukrainasta paenneille tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun hakemus jätetään Suomessa poliisille tai rajaviranomaiselle.

Kun haet tilapäistä suojelua, voit hakea myös turvapaikkaa. Jos saat tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksen käsittely keskeytetään siksi ajaksi, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Lue tarkat ohjeet, miten voit hakea tilapäistä suojelua.

Kuka voi saada oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella?

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää vain

  • Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
  • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet Ukrainassa laillisesti ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
  • Ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022. 

KITEE JA UKRAINASTA TULEVAT IHMISET

Ukrainan tilanne ei osoita helpottumisen merkkejä ja yhä useampi ukrainalainen on joutunut jättämään kotimaansa. Sotaa pakoon lähteneiden virta on pääasiassa suuntautunut Puolaan ja siitä edelleen kolmansiin maihin. Kiteellä on entuudestaan ukrainalaisvähemmistö ja vuosittain Kiteellä myös työskentelee satoja ukrainalaisia kausitöiden parissa. Lisäksi useille kiteeläisille on muodostunut henkilökohtaisia suhteita ukrainalaisiin. Ukrainan tilanne näkyy Kiteellä tänne jo saapuneina ukrainalaisina ja on syytä olettaa, että ukrainalaisia on saapumassa kevään kuluessa lisää vielä huomattava määrä.

 Kiteen kaupungilta on useilta tahoilta tiedusteltu nyt tyhjillään olevien asuinhuoneistojen käyttöönotosta Ukrainasta saapuville ihmisille. Tyhjien asuinhuoneistojen kartoitus on käynnistetty. Kaupunginhallitus linjaa tyhjillään olevien asuntojen käyttöä kokouksessaan tiistaina 15.3.2022. Samalla hallitus arvioi myös kaupungin muita resursseja vastaanottaa Ukrainasta tulevia ihmisiä. EU:n tilapäisen suojelun direktiivin myötä palvelutarpeen painetta kohdistuu myös esimerkiksi perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.    

Kaupungin omistuksessa olevat asuinhuoneistot ovat kalustamattomia ja Ukrainasta saapuvilla ihmisillä on hyvin todennäköisesti vain vähän elämiseen tarvittavaa tarpeistoa mukanaan. Huoneistojen kalustamiseksi ja ukrainalaisten elinolosuhteiden parantamiseksi järjestetään keräys heti kun suunnitelmat asuntojen käytöstä ja niissä tarvittavista kalusteista ovat valmiit. 

Ukrainalaisten saapuessa tarvitaan myös järjestöjen apua. Kaupunki toivoo yhteydenottoa, missä kerrotte minkälaisissa asioissa ja kuinka suurella resurssilla järjestöllänne olisi valmiuksia auttaa Kiteelle saapuvia ukrainalaisia. Yhteydenotot ja tiedot toivomme osoitteeseen matias.valoaho@kitee.fi

Kitee myös toivoo, että kaikki Kiteelle saapuvat ja jo Kiteelle saapuneet ukrainalaiset sotaa pakoon lähteneet hakisivat  EU:n tilapäisen suojelun statusta heti kun se on mahdollista. Tällöin Kiteellä olevat henkilöt ovat rekisteröityjä ja heille on mahdollista tarjota apua ja he ovat Suomen  vastaanottopalveluiden piirissä. EU:n tilapäisen suojelun direktiivin mukainen hakuprosessi pitäisi olla käytössä viimeistään viikon 11 alussa. Tilapäisen suojelun hakemiseen parhaat resurssit ovat poliisilla. EU:n tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönottoa ja siihen liittyvää tiedotusta seurataan kaupungin toimesta.       

 

Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun direktiivistä

Valtioneuvosto on päättänyt EU:n tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönotosta. Päätös on jo astunut voimaan. Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, aivan kuten turvapaikkaakin. Sisäministeriö ja Maahanmuuttovirasto valmistelevat menettelyä, jolla tilapäistä suojelua käytännössä myönnetään.

Päätös on voimassa niin kauan kuin neuvoston EU-tasoinen päätös on voimassa eli 4.3.2023 saakka. Päätöstä suojelun antamisesta voidaan EU:ssa tarvittaessa pidentää 6 kuukauden jaksoissa, yhteensä enintään 3 vuoteen. Jos tilanne muuttuisi ja EU:ssa katsottaisiin, että Ukrainaan olisi mahdollista palata turvallisesti ja pysyvästi, suojelu voitaisiin myös neuvoston päätöksellä päättää lyhyemmässäkin ajassa.

Kuten turvapaikanhakijoilla, tilapäistä suojelua saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja oikeus vastaanottokeskuksen järjestämiin palveluihin. He saavat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluita, ja heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan. Halutessaan he voivat järjestää asumisensa myös itse. Tilapäistä suojelua saavilla on välittömästi oikeus tehdä työtä ja lasten koulunkäyntiä voidaan ryhtyä organisoimaan.  

Kitee toivoo, että kaikki Kiteelle saapuvat ja jo Kiteelle saapuneet ukrainalaiset sotaa pakoon lähteneet hakisivat turvapaikkaa ja EU:n tilapäisen suojelun statusta heti kun se on mahdollista. Tällöin Kiteellä olevat henkilöt ovat rekisteröityjä ja heille on mahdollista tarjota apua!  Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, aivan kuten turvapaikkaakin. 

Tilapäisen suojelun direktiivi.

https://valtioneuvosto.fi/-/1410869/valtioneuvosto-paatti-ukrainasta-paenneiden-tilapaisen-suojelun-kohderyhmasta

 

NEUVO UKRAINALAISIA HAKEMAAN TURVAPAIKKAA

Kiteen alueelle on saapunut ja saapuu lähipäivinä Ukrainasta sotaa pakoon lähteneitä ihmisiä. Vuosien saatossa on myös muodostunut paljon henkilökohtaisia suhteita Kiteen alueella, huvin tai työn vuoksi, oleskelleisiin ukrainalaisiin. Joukossa on myös iso joukko sukulaisia tai jopa perheenjäseniä. Pakoon lähteneiden hätä on suuri ja kiteeläisillä on valtava halu auttaa heitä. Maahan saapuvilla ukrainalaisilla on tietyillä ehdoilla mahdollisuus oleilla Suomessa kolme kuukautta viisumivapasti. Turvapaikkahakemuksen jättäminen on kuitenkin tärkeää! Tätä kautta kaikki ukrainalaiset maahantulijat rekisteröityvät ja ovat vastaanottokeskusten vastaanottopalveluiden, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden, tulkkauspalveluiden ja vastaanottorahan piirissä. Turvapaikanhakeminen ei edellytä asumista vastaanottokeskuksessa. Turvapaikanhakijat voivat myös hakea tällä viikolla käyttöön otettavaa EU:n tilapäisen suojelun statusta. Maahanmuuttoviraston mukaan ukrainalaisille turvapaikanhakijoille ei tehdä kielteisiä päätöksiä. Turvapaikka ja varsinkin EU:n tilapäisen suojelun status oikeuttavat myös työntekoon ja lasten koulunkäyntiin Suomessa. Turvapaikkahakemus on paras tehdä välittömästi maahan saavuttua, mutta sen voi myös tehdä myöhemmin poliisi- tai rajaviranomaisille.

Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen

https://migri.fi/-/toimintaohjeita-jos-saavut-ukrainasta-suomeen

 

PTV-sisältö

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute