Sisältöjulkaisija

angle-left Keski-Karjalassa ei hyväksytä Kiteen poliisin virkapaikkojen siirtämistä Joensuuhun

Keski-Karjalassa ei hyväksytä Kiteen poliisin virkapaikkojen siirtämistä Joensuuhun

Torstai-iltana sattui kahden auton kolari Tolosenmäen risteyksessä, vettä satoi ja näkyvyys oli heikentynyt. Paikalla olivat poliisin partiot ja pelastuslaitos. Liikenteen ohjaus toimi ja tilanne hoidettiin ammattitaidolla eikä lisävaaratilanteita päässyt syntymään. 

- Tämä on palvelua, josta meillä ei ole vara tinkiä, toteaa Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen.  

Torstain 22.11. Karjalaisessa uutisoitiin, että Kiteen poliisin kenttähenkilöstön virkapaikat siirrettäisiin Kiteeltä Joensuuhun, samoin lupapalveluiden saatavuutta supistettaisiin. Karjalaisen uutisoinnin mukaan Kiteen poliisiasemalla siirryttäisiin rikostutkintapainotteiseen peruspoliisitoimintaan erikseen laadittavan suunnitelman mukaisesti vuoden 2021 aikana. Paikallisesti saatujen tietojen mukaan Kiteen poliisiaseman henkilövahvuutta ei voitane juuri nykyisestä heikentää, koska siinä tapauksessa poliisiaseman toimivuus vaarantuisi. 

Virkapaikkojen siirtäminen pois Kiteeltä tulkitaan Keski-Karjalan alueella siten, että Kiteen poliisiaseman päivystysvalmius lakkaisi, ja partiot tulisivat tulevaisuudessa operoimaan Keski-Karjalan alueella Joensuusta käsin. Esitys on saanut jo nyt valmisteluvaiheessa täystyrmäyksen alueen asukkailta, virkamiehiltä ja kuntapäättäjiltä. 

Tohmajärven ja Rääkkylän kunnissa paikalliset poliisipalvelut ajettiin alas jo vuosia sitten. Uusien linjausten myötä maakunnan eteläisen alueen viimeisetkin virkapaikat siirrettäisiin Joensuuhun. Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa, että kyse ei ole pelkästään Kiteen kaupungin palveluista, vaikutukset koskettavat maakunnan koko eteläosaa. Usein partio lähtee Kiteeltä hoitamaan myös Tohmajärven ja Rääkkylän tehtäviä. 

Hälytystehtävien lisäksi poliisi myös ohjaa ja ohjeistaa. Tämän tyyppisen toiminnan edellytyksenä on, että poliisi tuntee hyvin paikalliset tavat ja asukkaat. Vuosia on puhuttu ns. korttelipoliisien puolesta, joilla on monessa mielessä myös häiriöitä ja vakavampia ongelmia ennaltaehkäisevä vaikutus. Useampaan kertaan lanseerattu korttelipoliisin idea on hyvä, mutta se ei toimi, jos lähin poliisi on naapurikaupungissa noin 70 kilometrin päässä. 

Ei tarvita kummoistakaan matematiikkaa, kun lasketaan partion paikalle saapumiseen tarvittava aika maakunnan eteläisimpiin osiin reilusti yli 100 km päähän Joensuun yksiköstä. Ennen kuin partio saapuu paikalle, ehtii tapahtua paljon ja peruuttamatonta. 

- Uhkakuvien maalailu ei ole viisasta, mutta realisti täytyy olla, kaupunginjohtaja Hirvonen toteaa, - on muistettava, että Pohjois-Karjalassa väestö on harvassa ja myös vanhenevan väestön määrä on merkittävä, joten tuvallisuuden tunteen horjuttaminen on viimeinen asia, jota alueille halutaan. 

- Onko strategiatyössä mietitty sitä, että siirtymisaika Kiteeltä Joensuuhun on aivan sama kuin Joensuusta Kiteelle, mikäli Joensuun yksiköt tarvitsevat virka-apua omalla alueellaan, kysyy kaupunginjohtaja Hirvonen.

Huomioiden Suomen hallituksen linjaukset lisäresursseista, joiden tavoitteena on turvata tasalaatuiset poliisipalvelut myös harvemman asutuksen alueella, on strategiaryhmän esitys pahasti ristiriidassa hallituksen linjausten kanssa. Keski-Karjalan alueella asuu noin 16 000 ihmistä n. 3 300 neliökilometrin alueella ja kaukaisimmat pisteet Joensuun poliisiasemalta sijaitsevat yli 100 kilometrin päässä. 

Kuluneella viikolla asiaa on käsitelty kuntajohtajatasolla ja niin Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen kuin myös Rääkkylän Yrjö Eronen ovat ilmaisseet vahvan tukensa Kiteen kannalle. Kiteen kanta on saatettu jo tässä vaiheessa poliisipäällikkö Mikko Masalinin tietoon. Tulevalla viikolla asiasta keskustellaan myös Kiteen kaupungin poliittisissa päätöksentekoelimissä ja syntyvät kannanotot lähetetään poliisihallinnon tietoon. 

Lisätiedot: vs. kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen, p. 040 105 1001, pekka.hirvonen@kitee.fi

Kiteen poliisiaseman sisäänkäynti.

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute