Menestystarinoita

Sisältöjulkaisija

angle-left Kesmac-menestystarina

MENESTYSTARINA

Konepajateollisuuden uranuurtaja

Konepajateollisuuden uranuurtaja

“Vielä ei ole Suomi valmis”, päätti Eero Tiainen ja perusti Kesmac Oy:n, joka ensimmäisenä Pohjois-Karjalassa alkoi valmistaa kappaleita laserleikkaamalla.

Takaisin juurilleen Kiteelle muuttanut Eero Tiainen perusti Kesmac Oy:n keskelle pahinta lama-aikaa. Vuonna 1993 laserleikkaus oli Suomessa uutta, ja Kesmac alkoi tehdä laserleikkausta ensimmäisenä Pohjois-Karjalassa.

Ajatus oman yrityksen perustamisesta syntyi Tiaisen ollessa sapattivapaalla. Edellinen työnantaja oli hakeutunut konkurssiin, mutta Tiainen ei lannistunut. Vielä ei ole Suomi valmis, hän päätti ja alkoi puskea konepajateollisuuteen uutta tekniikkaa.

– Alussa meni päiviä, ettei puhelin soinut kertaakaan. Muistan elävästi, kun yhtenä iltapäivänä viittä vaille neljä puhelin soi ja ajattelin, että nyt tulee tilaus. Se olikin vaimo, joka soitti, että tuo maitoo tullessas, Tiainen muistelee.

Kesälahdelle vaihtokaupan kautta

Laserleikkaus perustui uuteen tekniikkaan, jolla voitiin leikata metallia tehokkaasti ja erittäin tarkasti. Asiakkaiden kiinnostus uutuuteen nousi hiljalleen, ja vuoden kuluttua Kesmac työllisti jo neljä henkeä.

Kesälahdelle Kesmac päätyi sattuman kautta. Kunnan halli oli juuri vapautunut, ja kunnanjohtajan kanssa päästiin sopimukseen hieman erikoisemmista vaihtokaupoista.

– Annoimme kunnalle omistamamme saaripalstan ja kunta antoi meille vastineeksi hallipaikan, Tiainen kertoo.

Muutaman vuoden kuluttua oli edessä muutto isompaan halliin, joka moninkertaisti tilat.

Vuosi 2003 nousee Tiaisen mieleen yhtenä hienoimmista virstanpylväistä.

– Kesmac oli vuonna 2003 Pohjois-Karjalan vuoden yritys. Se oli valtavan arvokas kunnianosoitus.

Toimipisteet Kesälahdella ja Kiteellä

Vuonna 2019 Kesmac työllisti 28 ihmistä. Liikevaihto on noin 3,5 miljoonaa. Toimipisteitä on kaksi, Kesälahdella ja Kiteellä. 

Kesälahdella tapahtuu kappaleiden leikkaaminen, työstäminen ja muu valmisteleva käsittely. Kiteen vuonna 2007 valmistuneessa toimitilassa tapahtuvat raskas koneistus, hitsaus ja suurten kappaleiden valmistus.

Alkuajoista palvelut ovat laajentuneet siten, että Kesmacilta saa nyt teollisuuden kokonaistoimitukset. Suurimmat asiakkaat ovat paperi- ja selluloosateollisuudesta, kaivosteollisuudesta sekä metsäteollisuuden ja metsäkoneiden parista. Lisäksi asiakkaita on raskaan koneiston alihankinnan puolella.

– Meillä on monta tukijalkaa, ja niiden avulla olemme hyvin selvinneet lamoista, Tiainen sanoo.

Valtaosa tuotteista lähtee vientiin isojen konepajojen kautta.

Tiainen katselee niin menneisyyttä kuin tulevaisuutta valoisasti ja on tyytyväinen tekemiinsä päätöksiin. Kun yrittäjä huomaa, että tuntemattomatkin isot asiakkaat ottavat yhteyttä, tulee luottavainen olo: positiivinen viesti on kantautunut ihmisten korviin eri puolilla Suomea.

Alan ammattilaisten löytäminen töihin ei ole aina helppoa. Tiainen kuitenkin uskoo, että monet arvostavat työpaikkaa maaseudun rauhassa pienellä paikkakunnalla.
 

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute