Retkeily ja reittikartat

Ulkoilureitit

Ulkoilu ja retkeily

Kiteen alueella on monia eri mahdollisuuksia ulkoilun ja retkeilyn harrastamiselle. Vaihtelevat luontopolut tutustuttavat sinut luonnon monimuotoisuuksiin. Retkeilijän kannattaa suunnata esimerkiksi Muljulan Erä- ja riistapolulle, jossa on mainiot retkeilymaastot ja tulentekomahdollisuudet.

Suunnistus

Kiteen alueella toimii aktiivisesti Keski-Karjalan Rasti ry, joka järjestää alueella suunnistustoimintaa ja joka yhteistyössä liikuntatoimen kanssa päivittää suunnistuskarttoja alueelle.

Kiintorastit löytyvät Hutsin Urheilukeskuksesta ja Kesälahden Sortolampi Itä ja Sortonlampi Länsi sekä Muljulan Erä-ja riistapolulta. Lisäksi Hutsin Urheilukeskuksesta löytyy mm. MOBO -mobiilisuunnistusrata.

Luontopolut

Matin polku kiertelee Hutsin urheilukeskuksen läheisessä harjumaastossa.Reitti on kaksi kilometriä pitkä ja alkaa Hutsin koulun etupihalta. Rastitaulut tutustuttavat metsäluontoon ja jääkauden jälkiin maisemassa.Polku on nimetty edesmenneen kirkkoherra Matti Hakulisen muistoksi. Lähtötaulu + 10 kohdetaulua.

Pajarin polku vie noin puolen kilometrin kierrokselle Pajarinmäelle, joka sijaitsee Hyypiin ja Kiteenjärven välisellä harjukannaksella. Rehevän kasvillisuuden lisäksi polulla voit tutustua myös Pajarin tarinaan, jolla on tärkeä osa kiteeläisessä kertomusperinteessä.
Lähtötaulu + 5 kohdetaulua.

Yhdyspolku yhdistää Matin polun ja Pajarin polun toisiinsa. Kaksiosaisen reitin eteläinen haara kulkee vaihtelevissa metsämaisemissa ja yhtyy Savikon kylää halkovaan tiehen. Pohjoinen reitti seurailee harjuselänteiden ikivanhoja kulkureittejä. Yhdyspolun varrella on vain muutama (6) opastustaulu. Ne perehdyttävät mm. soihin, havumetsän lintuihin ja Savikon vanhan maakaupan ja meijerin historiaan.

Kiteen Erä- ja riistapolku sijaitsee luonnonkauniissa harjumaisemassa Oriveden rannalla. Kaksiosaisen reitin läntinen haara: Parppeinlammen luontopolku on 2,4 ja itäinen Hietaniemen eräpolku 2,3 kilometrin pituinen. Läntinen haara tutustuttaa harjumaiseman kasvillisuuteen ja eläimistöön sekä jääkauden jälkiin. Itäinen reitti painottuu riistanhoitoon. Polun varrelta löytyy mm. puusta veistettyjä eläinhahmoja, loukkuja, riistapeltoja, ruokintapaikkoja ja hirvitorneja. Yhteensä Erä- ja riistapolulla on kolmisenkymmentä kohdetaulua, ja aiheet vaihtelevat esihistoriasta metsätalouteen. Luontoretken lomassa voi virkistäytyä Hietalahden uimarannalla tai Erä- ja riistapolun tukikohdalla. Erä- ja riistapolun kodat ja laavu ovat vapaasti käytettävissä. Polun huollosta ja hoidosta vastaa Kiteen kaupungin tekninen keskus. 

Sepänniemen polku kulkee rantakentän läheisyydessä rantametsässä. Noin kilometrin mittainen polku on usein talvellakin kuljettavissa. Opastustaulut löytyvät polun päistä.

Papinniemen ukkohattupolku sijaitsee Saarekkeentien varrella Ätäskön rannan tuntumassa. Puolen kilometrin reitti johdattaa rehevään lehtoluontoon. Ukonhattu kukkii komeimmillaan kesäkuun loppupuolelta heinäkuun puoliväliin.
Lähtötaulu + 8 taulua.

Vanha Puhos ja Kosolan polku
Polut on uusittu keväällä 2004.Kosolan luontopolun kilometrin pituiselle reitille mahtuu harjumaisemaa,vanhaa metsää ja rehevää kasvillisuutta.Vanhan Puhoksen viehättävällä alueella voi kulkea kapeita ja rauhallisia teitä pitkin. Opastaulut kertovat entisaikojen teollisuusyhteisön historiasta.

Päätyenlahden lintutorni sijaitsee Kiteen keskustan välittömässä läheisyydessä. Päätyenlahti on tunnettu valtavista nauru- ja pikkulokkikolonioistaan. Lintutorni sijaitsee lahden länsipäässä.

Kiteen keskustataajamassa lenkkeilyreittejä kaipaavalle löytyy mm. Hutsin ja Peltolan valaistut kuntoradat, jotka toimivat talvisin hiihtolatuina sekä ympäri taajamaa kiertävät kevyen liikenteen väylät.

Kesälahdella

Sortolammen maastoissa kiertelevä pururata, lähtö urheilukentän vierestä, n. 3 km
Kiintorastit Sortolammin ja Pitkälammin välisessä maastossa. Karttoja saa esim. Kesälahden asiointipisteestä ma-pe klo 9-15.
Kesälahden kirkonkylän luonto- ja kulttuurireitit.

Huom! Sortolammen latupohjilta/Palokankaalta Pivangalle päin (ja Pivangalta Palokankaalle päin) lähtevää ns. Pivangan polkua ei toistaiseksi ylläpidetä ja reitti on vaikeakulkuinen. Pivangan polun kunnossapitoa selvitetään kevään 2024 aikana.

 

Palautetta liikuntapaikkoihin liittyvästä kunnossapidosta voit antaa myös mm. https://kitee.karttatiimi.fi/palaute osoitteen kautta.

PTV-sisältö

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

Sisältöjulkaisija

Tiia-Riina Lintumäki-Karhapää

vapaa-aikapäällikkö
 040 105 1189
tiia-riina.lintumaki-karhapaa@kitee.fi
Kiteentie 25, 82500 Kitee

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute