Sisältöjulkaisija

angle-left Saimaalle vuoden 2024 European Region of Gastronomy -tunnustus

Saimaalle vuoden 2024 European Region of Gastronomy -tunnustus

Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja.

Titteli vastaanotettiin palkintoseremoniassa torstaina 12.1.2023. Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja. Tunnustuksen luovutti International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön presidentti Diane Dodd. Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä. 

Juhlavuosi tuo Saimaalle monenlaista näkyvyyttä 


Juhlavuoden myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös kansainvälisen gastronomisten alueiden verkoston tapahtumapaikkana, kun alueelle on kaavailtu vetovastuuta muun muassa nuorten huippukokkien European Young Chef Award -kisasta, eri puolilta maailmaa saapuvien asiantuntijoiden Platform Meeting -tapaamisesta sekä ruokalahjoja esittelevästä World Food Gift Challenge -kisan järjestämisestä.  European Region of Gastronomy -status on myönnetty Suomeen kerran aikaisemmin. Kuopio vietti juhlavuotta vuonna 2020. 


Tavoitteena nostaa Saimaa Lapin ja Helsingin veroiseksi matkakohteeksi  


Etelä-Savon maakuntaliiton maakuntajohtaja Pentti Mäkinen kertoo, että Saimaa European Region of Gastronomy on itäselle Suomelle merkittävä yhdistävä tekijä ja kehittymisen mahdollisuus. 
-Nopeasti muuttunut maailmankuva vaatii uusia näkökulmia erityisesti matkailun kehittämiseen meillä itäisessä Suomessa. Kansainvälinen status antaa meille hienot edellytykset vahvistaa matkailuliiketoiminnan edellytyksiä ja yhteistä Saimaa-brändiä. Juhlavuotta toteutetaan Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan välisenä yhteistyönä. Toivomme, että useat toimijat lähtevät toteuttamaan ruoka-, kulttuuri-, ja matkailuteemaisia kokonaisuuksia kansainvälisiä matkustajia houkutteleviksi juhlavuoden sisällöiksi.

 

Tunnustus saatiin raadin arvion perusteella


European Region of Gastronomy –status on myönnetty hakukirjan ja kesällä 2022 Saimaalla vierailleen kansainvälisen raadin arvion perusteella. Maakuntarajat ylittävä yhteistyö kulttuurimatkailun edistämiseksi alkoi Itä-Suomessa jo Saimaa-ilmiöstä, jossa haettiin alueelle Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodelle 2026.
Hankejohtaja Sari Kaasinen iloitsee pitkäjänteisen yhteistyön kantamasta hedelmästä: 
-Tämä status on iso kiitos ja palkinto kaikille, jotka ovat tehneet pitkään työtä alueemme vahvuuksien nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Statuksen siivittämänä tavoitteemme on nousta Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi. Vuonna 2024 Saimaa tulee olemaan maailman mielenkiintoisimpia kohteita, jossa kansainväliset matkailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Tulemme luomaan kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.

Lisätietoja: Sari Kaasinen, hankejohtaja, +358 40 636 1469, sari.kaasinen@esavo.fi

Kuva:Harri Säynevirta.
Kuvassa IGCAT-raati ja Saimaa European Region of Gastronomyn edustajat vasemmalta takaa Diana Hounslow,  Anu-Anette Varho,  Omar Valdez,  Diane Dodd,  Saimi Hoyer,  Morana Polovi,  Jaume Gomila ja Sari Kaasinen.

Kuvassa European Region of Gastronomy -raatilaisia seisomassa Saimo Hoyerin ravintolan rappusilla

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute