Sisältöjulkaisija

angle-left Rakennemuutoksen kasvupaketissa järeitä toimia Keski-Karjalaan

Rakennemuutoksen kasvupaketissa järeitä toimia Keski-Karjalaan

Keski-Karjalassa on koottu ainutlaatuinen rakennemuutoksen kasvupaketti, jolla seutu halutaan kääntää uuteen nousuun. Mikäli Stora Enso päättää sulkea Kiteen sahan, esitetään valtioneuvostolle Keski-Karjalan alueen nimeämistä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuosille 2020-2022. Samassa yhteydessä esitetään, että valtio myöntää merkittävän rahoituksen osana Keski-Karjalan rakennemuutoksen kasvupakettia.

Kiteen kaupungin johto on yhteistyössä Keski-Karjalan Kehitysyhtiön, Rääkkylän ja Tohmajärven kuntien sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja alueen muiden toimijoiden kanssa käynyt Kiteen sahan tuotannon mahdollisesta päättymisestä johtuvan kriisin selättämiseksi aktiivisiin toimiin.

Työn tuloksena on nyt syntynyt joukko ratkaisuehdotuksia sekä rakennemuutoksen kasvupaketti, joka kuvastaa alueen vahvaa tahtoa tehdä kaikki voitava aluetalouden mahdollisimman nopeaksi toipumiseksi. Ensimmäinen yhteisten ponnistelujen positiivinen tulos on jo saatu, kun Puhoksen risteys on saamassa hallituksen ensi vuoden budjetista LVM:ltä 2,4 M€ risteysalueen parantamiseen.

Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen on ollut ratkaisuneuvottelujen keskiössä raskaiden asioiden äärellä.

Rakennemuutoksen kasvupakettia valmisteltiin kesän ja alkusyksyn aikana varsin haasteellisessa tilanteessa, Auvinen kertoo.

Keski-Karjalan kuntien ja yritystoimijoiden yhteinen tahtotila oli kuitenkin alusta saakka selvä.

Emme halunneet taistella tuulimyllyjä vastaan tai laittaa valtiovallalle vastikkeetonta raha-anomusta, toteaa Auvinen. Kehitämme Keski-Karjalan seutua, ja kasvupaketin myötä tähtäin on asetettu entistä elinvoimaisempaan tulevaisuuteen.

On ollut positiivinen yllätys, kuinka paljon seudun yrityksissä on investointi- ja kehittämissuunnitelmia, Auvinen jatkaa.

Kriisin ratkaisemiseksi koottu rakennemuutoksen kasvupaketti sisältää yritysten suunnittelemat investoinnit ja kehittämishankkeet, alueella tarvittavat nopeat työllistämistoimet, saavutettavuuden ja liikenneturvallisuuden kannalta kriittiset parantamiskohteet sekä muut elinkeinoelämän kasvua tukevat koulutus-, investointi- ja kehittämishankkeet. Kaikkiaan rakennemuutoksen kasvupaketin kustannusarvio on noin 100 M€, josta arvioitu yksityinen rahoitus on 41 M€, valtion osuus 30 M€, kuntien panos noin 16 M€ ja muun julkisen rahoituksen osuus 13 M€.

Valtiovallalta toivotaan välittömiä päätöksiä ja erityistä rahoitusta kasvupaketin hankkeisiin osana kokonaisratkaisua.

Valtion ensimmäisen vaiheen rahoitukseksi ja tukitoimiksi esitetään:

1. Valtion omistajaohjauksen avulla sahan myynnin mahdollistaminen uudelle toimijalle.

2. Keski-Karjalan puunjatkojalostuksen ja muiden alojen yritysten investointi- ja kehittämishankkeiden rahoittaminen.

3. Työvoima ja sen kouluttaminen muuttuneeseen tarpeeseen.

 

  • Työvoiman uudelleenkoulutus (käytössä olevien määrärahojen kohdentaminen).
  • Kiteen pesäpallostadionin asianmukaisten huoltotilojen ja katetun katsomon toteuttaminen työllisyysperusteisena investointina.
  • Tohmajärven kuntosalin/ryhmäliikuntatilan rakentaminen työllisyysperusteisena investointina.

4. Saavutettavuuden parantaminen ja nopeat elvytystoimet:

  • Valtatien 6 ja kantatien 71 liittymä- ja kevyen liikenteen järjestelyt Puhoksen kohdalla (kustannusarvio 4,6 M€).
  • Karjalan radan nopeiden junayhteyksien edellyttämät tasoristeysten poistot ja perusparannus sekä puuhuollon kilpailukyvyn parantaminen Kiteen ja Tohmajärven alueella.
  • Kevyen liikenteen väylä Lepikon liittymästä (VT 6) Kiteen keskustaan.
Syksyisiä puunlatvoja vasten sinistä taivasta.

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute