Sisältöjulkaisija

angle-left Kiteelle rakennetaan suuri bio- ja puuterminaali JTF-investointirahoituksella

Kiteelle rakennetaan suuri bio- ja puuterminaali JTF-investointirahoituksella

Terminaali rakennetaan kuuden hehtaarin tontille Puhoksen teollisuus- ja satama-alueelle. Siellä voidaan käsitellä, välivarastoida, jatkojalostaa ja toimittaa raaka- ja energiapuuta, kierrätyspuuta ja ‑materiaaleja, haketta sekä kasvualustamateriaaleja. Uusia työpaikkoja arvioidaan syntyvän kymmenen kappaletta ja välillisesti 30.

Pohjois-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) päätti antaa sitovan puoltavan lausunnon Kiteen Puhokselle rakennettavalle bio- ja puuterminaalille. Kiteen kaupungin hakeman hankkeen kokonaiskustannusarvio on 5,5 miljoonaa euroa, josta Pohjois-Karjalan maakuntaliiton myöntämän Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ‑investointirahoituksen osuus on runsaat 3,8 miljoonaa euroa.

Terminaali rakennetaan kuuden hehtaarin tontille Puhoksen teollisuus- ja satama-alueelle. Siellä voidaan käsitellä, välivarastoida, jatkojalostaa ja toimittaa raaka- ja energiapuuta, kierrätyspuuta ja ‑materiaaleja, haketta sekä kasvualustamateriaaleja. Monipuolisuus tekee terminaalista merkittävän koko maan mittakaavassa.

Investoinnin odotetaan vahvistavan alueen yritysten kansainvälistä liiketoimintaa. Uusia työpaikkoja arvioidaan syntyvän kymmenen kappaletta ja välillisesti 30, jotka korvaavat Keski-Karjalan menettämiä työpaikkoja turvetuotannossa. 

Hankkeessa kunnostetaan myös alueelle johtavaa tiestöä ja parannetaan valaistusta. Lisäksi satamaan rakennetaan pistoraide, joka mahdollistaa sisämaan tavaraliikenteen ja vesitieliikenteen yhdistämisen.

Bioterminaali on avoin kaikille yrityksille. Käyttäjiä ovat puu- ja bio- sekä kierrätyspuutuotteiden toimittajat, lämpölaitokset, energiayhtiöt, metsäalan jalostusyritykset, varustamot sekä logistiikka- ja satamaoperaattorit.

Investointihankkeen lisäksi Kiteen kaupunki sai maakunnan yhteistyöryhmältä sitovan puoltavan lausunnon bioterminaalin ja sataman toimintojen kehittämishankkeelle. Tavoitteena on mm. innostaa yrityksiä hyödyntämään ja kehittämään vihreän teollisuuden ja logistiikan ekosysteemiä. Maakuntaliitto myöntää hankkeelle 240 000 euroa valtion ja JTF-rahoitusta.

Puhoksen kokonaisuus on kaikkien aikojen suurin yksittäinen EU-rahoitteinen kehittämis- ja investointihanke Pohjois-Karjalassa. 

Kuvassa Puhoksen teollisuusalue, jossa näkyy metsää ja halleja. Lisäksi horisontissa näkyy vettä. Kuva on otettu kesällä.

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute