Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

angle-left Kiteen kaupunki mukana Maisema-Karjalan työllisyyden kuntakokeilussa

Kiteen kaupunki mukana Maisema-Karjalan työllisyyden kuntakokeilussa

Kiteen kaupunki muodostaa yhdessä Lieksan, Ilomantsin, Juuan, Tohmajärven, Heinäveden ja Rääkkylän kanssa Maisema-Karjalan työllisyyden kuntakokeilualueen. 1.3.2021 - 30.6.2023 välillä toteutettavan kokeilun tavoitteena on kuntien työllisyysasteen parantaminen pitkäaikaistyöttömien ja muiden vaikeammin työllistyvien työttömyysastetta alentamalla.

Työllisyyden kuntakokeiluissa siirretään kokeilukuntiin Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla valtiollisten Työ- ja elinkeinotoimistojen (TE-toimisto) henkilöstöä ja päätösvaltaa. Kuntakokeilulaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Hallitus linjaa työvoimapolitiikan pysyvästä palvelurakenteesta hallituskauden aikana, ja yhtenä vaihtoehtona on, että työllisyyden hoitoa ohjataan kokeilun viitoittamalla tavalla pysyvästi kuntien hoidettavaksi.

Kokeiluihin ohjataan kokeilualueilla ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat ja kaikki maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa TE-toimistoissa. Kokeilukunta vastaa näiden asiakasryhmien julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden (TE-palveluiden) tarjoamisesta. TE-toimistojen asiakkaiksi jäävät ansiopäivärahaa saavat työttömät ja kaikki muut työnhakija-asiakkaat.


Kiteellä työllisyyden kuntakokeilun vastuulle 535 asiakasta 

Maisema-Karjalan kuntakokeilun asiakkaaksi elokuun alun luvuilla laskettuna siirtyy yhteensä 2293 TE-toimiston asiakasta. Luvussa ovat mukana myös palkkatuella työllistyneet ja muiden aktivointitoimien piirissä olevat henkilöt. 

Kiteellä työllisyyden kuntakokeiluun siirtyy 535 henkilöä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huomattava osa työttömäksi tilastoituvista asiakkaista siirtyy TE-palveluiden asiakkuudesta työllisyyden kuntakokeiluun. Kuntakokeilu mahdollistaa kuntien työllisyystoimijoille kaikkien kohderyhmään kuuluvien asiakkaiden tavoittamisen ja asiakasprosessien hallinnan TE-toimiston Ura-järjestelmän avulla. Asiointi tapahtuu kuntakokeilun aikana kaupungin työllisyyspalveluissa.

Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen odottaa työllisyyden kuntakokeilusta uutta toimintamallia tulevaisuuteen. 

-Kaupungin rooli työllisyyden edistämisessä tulee kokeilun myötä entistä selkeämmäksi ja vaikutusmahdollisuudet työllisyyden edistämiseksi lisääntyvät, sanoo Hirvonen.

-On tärkeää, että TE-keskuksesta siirtyvät ja kunnan omat työntekijät muodostavat yhteisen toiminnallisen kokonaisuuden. Lisäksi meneillään olevat työllisyyshankkeet saadaan integroitua osaksi kokonaisuutta. Kokeilu lisää myös yhteistyötä kuntien välillä ja sekä täällä Keski-Karjalan sisällä. Hankkeen vetovastuussa oleva Tohmajärvi on osoittanut tarmokkuutta ja vaikuttavaa innovatiivisuutta jo nyt suunnitteluvaiheessa. Samoin myös pienemmät kunnat, kuten Rääkkylä ja Heinävesi halutaan pitää vahvasti mukana. Haaste on yhteinen ja yhteistyötä tarvitaan, toteaa Hirvonen.  

Toinen työllisyyden kuntakokeilu muodostuu Pohjois-Karjalassa Joensuun seudulle.

Lisätietoja:
Tarja Hakulinen, työllisyyskoordinaattori, 040 105 1018, tarja.hakulinen@kitee.fi

Kaksi naista keskustelee, alareunassa oranssilla taustalla valkoinen teksti #työllisyyskokeilut.

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute