Menestystarinoita

Menestystarinoita

Tervetuloa Kiteelle

Tervetuloa Kiteelle, Kitee ei ole vain sijainti, vaan kasvualusta monipuoliselle yrittäjyydelle, aktiivisille yhteisölle ja uusille ideoille.  Kiteeltä löytyy monipuolista yrittäjyyttä maatalouden alkutuotannosta aina erikoisosaamiseen.  Kiteeltä löytyy myös merkittävä moottoriurheilukeskus lentokenttineen, moottoriratoineen ja muun muassa ampumaurheilumahdollisuuksineen. Hutsin läheisyydessä on jäähalli, uimahalli, erilaisia kenttiä, ulkokuntosali ja hyppyrimäet. Pesäpallo on ollut menestystarina jo vuosikymmeniä. Kitee edustaa olemisen helppoutta ja hyvää elämän laatua. Kaupungista löytyy myös monipuolinen kulttuuri -ja tapahtumatarjonta, ja Näyttelykeskus Kitee on saanut kiitosta monelta kävijältä. 

Olemme tehneet videosarjoja kiteeläisistä yrittäjistä ja täällä asuvista henkilöistä. Mikä saa perustamaan yrityksen Kiteelle, ja millaista täällä on asua?

Pitäjän piipahdukset vuonna 2024 osa 1

Pitäjän Piipahdukset on sarja kiteeläisistä ihmisistä ja yrittäjistä. Ensimmäisessä jaksossa Kiteeltä kotoisin oleva mäkihyppääjä Antti Aalto kertoo, millainen merkitys paikkakunnalla on ollut hänelle ja millainen paikka Kitee on harrastaa eri lajeja. Narskuttelu Oy:n Marianne Hoppu esittelee yritystään ja paljastaa, millainen yhteishenki Kiteellä on. Lopuksi Kuhavene Oy:n Ari Toropainen esittelee venettä. Lue lisää Kiteestä osoitteesta www.kitee.fi

Pitäjän piipahdukset vuonna 2024 osa 2

Toisessa jaksossa Kiteeltä kotoisin oleva kilpamoottoripyöräilijä Erno Kostamo kertoo, kuinka hänen moottoripyöräilijän ura sai alkunsa Kiteeltä. Kurkunviljelijä ja Kiteen Yrittäjien puheenjohtaja Reima Luukkainen paljastaa, millaista Kiteellä on yrittää. Lopuksi sähköasennus Mirotexin yrittäjä Jimi Koffert muistelee, miten hänestä tuli yrittäjä.


Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 1

Pitäjän Piipahdukset -sarjassa yritetään selvittää, millainen paikka Kitee on asua ja yrittää. Ensimmäisessä jaksossa haastattelussa Aki Sutinen, joka kertoo mikä sai muuttamaan pääkaupunkiseudulta takaisin Kiteelle. Samalla tutustutaan pesäpalloon.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 2 

Toisessa jaksossa tiehöyliä valmistavan Veekmas Oy:n Sanna Halttunen kertoo, millaisia mahdollisuuksia Kitee antaa yrittäjälle.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 3 

Kolmannessa jaksossa haastattelussa on Markku Ylönen, joka kertoo mitkä ovat Kiteen vahvuuksia ja miksi täällä on niin hyvä elää. Samalla vieraillaan muun muassa Pyhän Kolminaisuuden kirkon puistossa.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 4 

Neljännessä jaksossa tutustutaan By Maitolan toimintaan ja harjoitellaan jäätelön tekemistä. Haastattelussa Minna Kaasalainen.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 5 

Viidennessä jaksossa haastattelussa on Emmi Pennanen, joka kertoo millaista arki on Kesälahdella. Lisäksi tuunaamme tulitikkuaskeja.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 6  

Kuudennessa jaksossa tutustutaan Hiil Oy:n toimintaan. Vuonna 2023  Hiil Oy voitti Business Joensuun Start Me Up -kilpailun Kiteen -sarjan. Sarjassa käsittelemme myös hiillitettyä puuta. Haastattelussa Miikka Kotilainen.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 7 

Seitsemännessä jaksossa tutustutaan yrittäjä Taina Arvekariin, joka muutti etelästä Kesälahdelle. Mikä sai muuttamaan, ja millaista arki on nykyään? Jaksossa testaamme myös SUP-lautailua.
 

Pitäjän piipahdukset vuonna 2023 osa 8   

Kahdeksannessa jaksossa tutustutaan Mäkelän Mansikan toimintaan. Haastattelussa yrittäjät Jaana ja Antti Tolvanen.


 

Sisältöjulkaisija

angle-left Kiteen oma mäkikotka
Mäkihyppääjä Antti Aalto

MENESTYSTARINA

Kiteen oma mäkikotka Antti Aalto

Kiteeltä kotoisin olevaa mäkihyppääjä Antti Aaltoa ei huimaa mäkitornissa eikä tavoitteissa. Tulevaisuutensa nuori mies näkee kirkkaana. Listan päästä löytyvät niin arvokisamitalit kuin haave voittaa maailmancup kokonaisuudessaan.

”Tavoitteenani on menestyä kansainvälisesti. Haaveilen voittavani kaikki mahdolliset kisat, mitä maailmassa on”, Aalto lataa Kiteen keskustan tuntumassa, Hutsin urheilukeskuksessa, jossa hänen uransa on saanut alkunsa.

Vuonna 1995 syntyneelle Aallolle on kertynyt jo hyvin kokemusta erilaisista mäkihyppykisoista, kuten arvo-, ja MM-kisoista.


Mäkeen kuusivuotiaana

Aalto kertoo Hutsin korkeimman 60 metrin mäen huipulla, että palo lajiin syttyi pienenä poikana television mäkihyppykisojen välityksellä. Tuolloin esikuvana toimi Janne Ahonen. Toki lajin valintaan vaikutti osaltaan myös veren perintö, onhan Aalto mäkihyppääjä jo neljännessä sukupolvessa.


Mäkihyppäämisen Aalto aloitti kuusivuotiaana. Muisto ensimmäisestä kerrasta, oikeilla varusteilla, on edelleen Aallon mielessä. “Se on piirtynyt hyvin muistiini. Tuntui upealta päästä laskemaan oikeilla varusteilla”, Aalto muistelee.


Nautin lentämisestä

Allamme oleva Kiteen Hutsin urheilukeskuksen puinen hyppyrimäki heiluu hieman tuulen voimasta, mutta kaunis syksyinen maisema ja horisontti ovat elämyksiä, jonka vuoksi mäelle kannattaa nousta.


Pelkkien kauniiden maisemien takia Antti Aalto ei kuitenkaan torniin kipeä. Mäkihyppy merkitsee hänelle paljon.


“Se on vauhdin ja lentämisen tunnetta. Nautin erityisesti lentämisestä. Laji on tosin melko vaativa ja vie monta vuotta, ennen kuin voi olla hyvä, mutta ei se minulle ole ollut ongelma”, Aalto toteaa.


Spagaatti muovimatolla

Aallon arki rakentuu pitkälti harjoituspäivistä. “Keskimäärin harjoituksia on noin kaksi kertaa päivässä. Harjoituksiin kuuluu itsessään hyppääminen, fyysinen saliharjoittelu sekä erilaiset taitoharjoitukset, kuten tasapainoilu. Harjoittelu on parhaillaan hyvin monipuolista”, Aalto kertoo.


Esimerkkejä harjoituksistaan Aalto näyttää, kun olemme laskeutuneet alas hyppytornista. Tutuksi tulevat niin tasapainoilu kuin hypyt. Lopuksi hän vetää vielä spagaatin laskeutumisrinteen harjaksille. Mäkihyppy kun on ympärivuotinen laji. Kesällä lumen sijasta laskeudutaan märälle muovimatolle.

 


Jokaiselle löytyy jotakin


“Paikkakunnan kokoon nähden Kiteellä on monipuoliset urheilumahdollisuudet harrastaa eri lajeja. Jokaiselle löytyy jotakin”, Aalto luonnehtii, kun olemme siirtyneet hyppyrimäen pukukoppiin.


Kitee on Aallon mielestä rauhallinen ja turvallinen paikka varttua. Lapsuuden ja nuoruusiän Antti Aalto vietti maalaismaisemissa Kiteen Juurikan kylällä, noin 10 kilometrin päässä Kiteen keskustasta. Koulua hän kävi Juurikan lisäksi Kiteen keskustassa.


Jatko-opinnot veivät nuoren urheilijan Sotkamoon Vuokatin urheilulukioon. Urheilu oli vahvasti mukana myös varusmiespalveluksessa, jonka hän suoritti Kainuun Prikaatin talvilajien urheilujoukoissa.


Nykyisin Aalto asuu Kuopiossa, jonne mäkihypyn joukkuetoiminta on keskittynyt. Vaikka Aalto ei enää harjoittele Kiteellä, hän käyn säännöllisesti kaupungissa tapaamassa vanhempiaan ja muita läheisiä.


Kiitosta tukijoukoille


Kiteen Urheilijat on ollut Aallolle tärkeä seura ja tukija. “Olen saanut seuralta hyvää tukea, vaikka asunkin nykyisin muualla. Seura on antanut mielestäni hyvät lähtökohdat lajin aloittamiselle”, Aalto korostaa.


Tärkeitä tukijoita ovat lisäksi perhe ja muut läheiset, sponsorit, valmentajat sekä muut huoltajat ja kannattajat.


Antin isä, Timo Aalto, on toiminut aktiivisesti mäkihypyn ja seuratoiminnan parissa ja toiminut aikanaan myös Antin ensimmäisenä valmentaja. Antti Aallon isoisän isä, Heikki Aalto, toi lajin alunperin Kiteelle, tarkemmin ottaen vuonna 1926. Tällä hetkellä Aalto edustaa Kiteen Urheilijoita. Hänen valmentajinaan toimivat päävalmentaja Janne Väätäinen ja henkilökohtainen valmentaja Lauri Hakola.

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute