Sisältöjulkaisija

angle-left Hei yhdistystoimija, löytyykö alueeltasi haitallisia vieraslajeja?

Hei yhdistystoimija, löytyykö alueeltasi haitallisia vieraslajeja?

Vieraslajien torjuntaan ja erityisesti talkoisiin suunnattu avustushaku on auki 15.4.-19.5.2024.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa tehostaa haitallisten vieraslajien torjuntaa. Avustushaku vieraslajien torjuntatalkoisiin on avoinna toukokuun puoleen väliin asti. Tavoitteena on vahvistaa kuntien, kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyötä haitallisten vieraslajien torjunnassa ja edistää toimenpiteitä, joilla hävitetään lajien esiintymiä ja estetään niiden leviämistä.

Avustusta voidaan myöntää torjuntatalkoiden kustannuksiin. Avustuksia voidaan myöntää vuoden 2024 talkoisiin. Avustusta voidaan myöntää, jos:

  • talkoilla torjutaan haitalliseksi säädettyä vieraslajia, eli kasvi- tai eläinlajia, joka sisältyy joko kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon
  • talkoohanke toteuttaa haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmia siten, että
    • talkoiden kohteena on alue, jossa haitallista vieraslajia on suunnitelman mukaan ensisijaisesti torjuttava; etusijalla ovat useampia tällaisia alueita sisältävät talkoot, eli niiden tulisi olla alueellisesti mahdollisimman kattava,
    • talkoissa käytetään suunnitelmassa suositeltuja torjuntatoimenpiteitä tai –menetelmiä;
  • talkoissa on mukana useita toimijoita (kunnat, kansalaisjärjestöt, muut julkiset ja yksityiset yhteisöt); ja
  • talkoot sisältävät toimenpiteitä, joilla hankkeen tuloksellisuutta voidaan seurata.


Talkoiden avustushaku on avoinna 15.4.-19.5.2024 ja talkoohankkeet toteutetaan 2024 aikana. 

- Aluksi kannattaa selvittää, kuinka laajasti haitallista vieraslajia esiintyy ja onko lähialueilla useampia esiintymiä, joita voitaisiin kustannustehokkaasti hoitaa talkoilla samalla kertaa. ELY-keskus tarjoaa neuvontaa vieraslajien torjuntaan, hankkeiden suunnitteluun sekä mahdollisten yhteistyökumppaneiden kohtaamiseen. Ota rohkeasti yhteyttä, kannustaa ELYjen valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Talkooavustusta voivat hakea erityisesti kunnat mutta myös yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt. Avustukset on tarkoitettu erityisesti isompien ja vaikuttavuudeltaan mahdollisimman laajojen hankekokonaisuuksien rahoittamiseen. Avustuksia ei siksi myönnetä yksityishenkilöille tai yksittäisille toimijoille, kuten asunto-osakeyhtiöille.

Talkooavustusta voidaan myöntää toteutuneita talkookustannuksia vastaava määrä. Omarahoitusosuutta ei vaadita. Vieraslajien torjunta hyödyttää koko paikkakuntaa ja aluetta edistäen myös alkuperäisten lajien palautumista käsitellyille alueille.

-Alkuperäiskasveja kasvavat elinympäristöt edistävät luonnon monimuotoisuutta, virkistävät asukkaita, ja tekevät koko alueesta houkuttavan, toteaa Reima Leinonen.

Lisätietoa hausta löytyy tästä

Kuvassa ELY -keskuksen mainosjuliste vieraslajien torjunnasta. Esitteessä kolmisen vieraslajia.

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute