Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi Pohjois-Karjalan EU:n alue- ja rakennepolitiikan EAKR‑, ESR+- ja JTF-rahoitussuunnitelmat vuosille 2025 ja 2026.
Maakunnassa on käytettävissä EU:n ja valtion rahoitusta kahden seuraavan vuoden aikana runsaat 50 miljoonaa euroa erilaisiin aluekehittämistoimiin. Ne kohdennetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 – EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukaisiin hankkeisiin painottaen älykästä erikoistumista sekä Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman ja Itä-Suomen yritysrahoitusstrategian linjauksia. EAKR-rahoitusta on käytettävissä molempina vuosina 16,3 miljoonaa euroa, ESR-rahoitusta 6,5 miljoonaa euroa ja JTF-rahoitusta 3,5 miljoonaa euroa. Rahoituksesta vastaavat ELY-keskus (78 %) ja maakuntaliitto (22 %).
Maakunnan yhteistyöryhmä sai tiedokseen Pohjois-Karjalan maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelman vuosille 2025–2026. Maakunnan kehittämisen kärkiä ovat mm. korkeamman jalostusasteen tuotteet metsäbiotaloudessa, TKI-valmiudet kiertotaloudessa ja kaivosteollisuudessa, teknologiateollisuuden investoinnit, alkutuotannon turvaaminen, matkailuinvestoinnit, kansainvälisten osaajien kotouttaminen, kuntien kulttuuritoiminnan tukeminen, elokuvatuotantojen lisääminen ja vesistöjen tilan parantaminen.
POKAT 2025 ‑maakuntaohjelmaa on toteutettu nyt 2,5 vuotta. Tänä aikana on käynnistetty 405 kehittämishanketta, joiden rahoitus on 177 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 95 prosenttia tulee EU:lta. Hankkeita on toteuttanut 133 toimijaa eri puolilta maakuntaa. Eniten kehittämisrahoitusta on kohdistunut metsäbiotalouteen, ilmasto- ja energia-asioihin ja hyvinvointiin. Suurimmat rahoituksen saajat ovat olleet Itä-Suomen yliopisto, Euroopan metsäinstituutti, Karelia-ammattikorkeakoulu, Geologian tutkimuskeskus ja Joensuun kaupunki.
Uusia keinoja ulkomailta tulevien työntekijöiden työllistämiseen ja kotouttamiseen
Maakunnan yhteistyöryhmä puolsi rahoitusta kahdelle hankekokonaisuudelle, joiden kohderyhminä ovat ulkomailta Pohjois-Karjalaan tulevat työntekijät, maahanmuuttajataustaiset henkilöt sekä yritykset ja muut organisaatiot, joiden tehtäviin kuuluvat kotoutumista, kouluttamista ja työllistymistä tukevat tehtävät.
Maakunnallisen Work in North Karelia – Töihin Pohjois-Karjalaan ‑hankkeen tavoitteena on luoda verkostoituneesti toimiva kansainvälisten osaajien työllistymistä ja kotoutumista tukeva toimintamalli. Malli antaa työkalut yritysten ja työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ohjaukseen, neuvontaan ja palveluihin. Samalla kehitetään mm. kansainvälisten osaajien palveluja ja prosesseja sekä mukana olevien toimijoiden osaamista. Ryhmähankkeen päähakija on Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Muita toteuttajia ovat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria, Kiteen evankelinen kansanopisto ja Lieksan kristillinen opisto. ELY-keskus myöntää hankkeelle lähes kahden miljoonan euron rahoituksen (EU ja valtio).
Work in North Karelia ‑hankkeeseen liittyy tiiviisti Stay and Live in North Karelia – Elä ja Osallistu Pohjois-Karjalassa ‑hanke. Hankkeessa tähdätään mm.siihen, että Joensuussa, Liperissä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Juuassa, Kiteellä, Outokummussa, Lieksassa, Tohmajärvellä ja Ilomantsissa on toimivat palveluprosessit ulkomailta muuttaneiden matalan kynnyksen ohjaukseen sekä osaamista näiden palvelujen järjestämiseksi ja hankkimiseksi. ELY-keskus myöntää ryhmähankkeelle EU:n ja valtion rahoitusta 1,4 miljoonaa euroa.