Ruokapalvelut - Ravitsemustietoa

Ravitsemus eri ikäryhmissä

Ravitsemussuositukset ohjaavat toimintaamme

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset ohjaavat toimintaamme ja vaikuttavat ruoanvalmistukseen, ruokalistasuunnitteluun sekä elintarvikehankintoihin. Ruoanvalmistuksessa kiinnitämme erityisesti huomiota suolan määrään sekä käytetyn rasvan määrään ja koostumukseen.


Leikki-ikäisten lasten ravitsemukseen liittyy olennaisena osana ravitsemuskasvatus: lapsia kannustetaan maistamaan uusia ruoka-aineita ja ruokia. Lasten ruoka-annokset ovat pienempiä kuin aikuisten, mutta ateria kootaan saman lautasmallin mukaan, joka on käytössä koululaisilla. Välipalan merkitys korostuu lasten kohdalla, sillä lapset ovat herkempiä reagoimaan pitkiin ruokaväleihin ja nälkään. Säännölliset ateriat ja välipalat tukevat lasten hyvää ravitsemusta.

Varhaiskasvatuksen ruokasuositukset


Koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta koululounas kattaa kolmanneksen. Koululaiset annostelevat itse ruokansa linjastosta. Koululaisille tarjottu lounas koostuu pääruoasta, salaatista, ruokajuomasta, leivästä ja ravintorasvasta. Leipä on pääsääntöisesti ruisleipää ja näkkileipää.

Koululaisten ravitsemussuositukset


Ikääntyneiden ruokavalio on samanlainen kuin muulla aikuisväestöllä, mutta itse ikääntymiseen tai sairauksiin liittyvät seikat asettavat erityisiä vaatimuksia ruokavalion kohdalla. Ruokavalion monipuolisuus on tärkeää ja energiatiheyteen kiinnitetään huomiota, sillä syödyt annosmäärät voivat olla pieniä.

Ikäihmisten ravitsemussuositukset

PTV-sisältö

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija