Menestystarinoita

Sisältöjulkaisija

angle-left Pastillien voimalla kohti Aasiaa
Pekka ja Marianne Hoppu uskovat yrittämisessä systemaattisen suunnittelun voimaan.

MENESTYSTARINA

Pastillien voimalla kohti Aasiaa

Narskuttelu tähyää Kiteeltä Aasiaan

Kun Pekka ja Marianne Hoppu muuttivat Yhdysvalloista takaisin Suomeen, apteekeista ei löytynyt samanlaisia purentakiskoja kuin rapakon takana. Farmasian tohtori ja proviisori Pekka Hoppu otti ohjat omiin käsiinsä ja päätti alkaa tuoda niitä itse maahan myytäväksi.
Omin käsin syntyi hammasvälineiden verkkokauppakin, jonka Hoppu perusti seuraavana vuonna vanhempainvapaalla ollessaan.
Proviisorin työn ohessa sivubisnes kasvoi hiljalleen.
– Kaiken saamamme voiton investoimme yritykseen ja kasvatimme valikoimaa, muistelee toimitusjohtaja Marianne Hoppu. Hän on koulutukseltaan tuotantotalouden insinööri ja työskenteli yrityksen perustamisen aikoihin sahalla.

Tablettipuristin pelastui sulatukselta

Vuonna 2013 eräs keskisuomalainen apteekkari jäi eläkkeelle. Käsiin jäi vanha mutta jokseenkin käyttämätön tablettipuristin.
– Se olisi lähtenyt sulattoon, mutta joku asiasta tietävä tunsi minut ja kysyi, laitetaanko kone tulemaan sinne Kiteelle, Pekka Hoppu kertoo.
Kone päätyi appiukon ja anopin autotalliin. Mitäs ruvetaan tekemään, Hoput kysyivät toisiltaan.
– Hammassektorilla kun olemme, niin luonnollisesti keksimme alkaa valmistaa ksylitolipastilleja. Omasta autotallista tuli elintarviketila kesällä 2016.
Tablettipuristimen toimintaa kumpikaan ei tuntenut, mutta purkamalla ja uudestaan kokoamalla sekin selvisi. 

Puhos-hallista tuotantotilaa

Samainen tablettipuristin puristaa edelleen pastilleja. Ei tosin enää autotallissa, vaan Narskuttelu Oy:n noin 200 neliön tuotantotiloissa Puhos-hallissa.
Ennen hallitilan vuokraamista verkkokaupan pyöritys oli ehtinyt laajentua autotallista omakotitaloon.
– Lapset valittivat, että joka paikka on laatikoita täynnä. Perustimme sitten osakeyhtiön ja Marianne tuli mukaan yritystoimintaan.
Syksyllä 2018 verkkokaupan ja ksylitolipastillien ohessa alkoi hammastahnan valmistus. Narskuttelu Oy:n hammastahnoissa on mahdollisimman paljon ksylitolia.
– Nordic Koivu tuli Puhos-halliin vuosi sitten keväällä, ja otimme tahnaan mukaan koivumahlan.
Yrityksen liikevaihto on vuonna 2018 noin 170 000 euroa. Ensimmäisen työntekijän Hoput palkkasivat keväällä 2018.

Piparkakuista chiliin ja kahviin

Narskuttelu Oy:n ksylitolipastilleja on myynnissä päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa Helsingistä aina Rovaniemelle saakka. Lisäksi yrityksellä on lukuisia yritysasiakkaita ja yhteistyökumppaneina hammashoitoalan ammattilaisia. 
Pastilleja on 19 eri makua, joista aivan kaikki eivät ole ihan perinteisiä. Kahvin makuisesta pastillista pitävät varsinkin iäkkäämmät. Piparkakkupastilli taas muistuttaa hauskasti siitä, miltä raaka piparitaikina maistuu.
Seuraava tuote, suuvesi, on tulossa markkinoille keväällä 2019.

Aasiassa ksylitoli kiinnostaa

Ulkomaille tuotenäytteitä lähtee jatkuvasti.
Erot mittasuhteissa ovat hurjat, kun pieni yritys Pohjois-Karjalasta pyrkii Aasian markkinoille, jossa meille tutut raaka-aineet ksylitoli ja koivunmahla kiinnostavat erittäin paljon. Hammastahnasta kiinnostunut aasialaisyritys voi olla valmis tilaamaan kerralla 250 000 tuubia.
– Se tarkoittaisi sitä, että tarvitsisimme sadan tonnin alkuinvestoinnin. Ja se olisi riskirahaa ilman varmuutta siitä, että kauppa menee edes läpi ja tietämättä, missä ajassa kaikki tuubit lähtevät maailmalle!
Kerran Hoput vastaanottivat 100 000 korkkia, vaikka purkkeja oli 10 000. Erehdyksessä kymmenkertaisen määrän korkkeja lähettänyt yritys ei edes huomannut vahinkoa.

Kiteellä on helppo olla

Sijainti Kiteen Puhoksessa aivan kuutostien varressa sopii Hopuille ja yritystoiminnalle hyvin. Logistiikka toimii ja asuminen on edullista.
– Perheenä meidän on helppo olla täällä. Kiteellä on tarvittavat palvelut ja keskustassa kun asutaan, niin lapset pääsevät itse turvallisesti harrastuksiin.
Harva tuote myy itse itseään, korostavat Hoput kerratessaan yrityksensä alkutaipaleita. On oltava systemaattinen. Koko ajan on katsottava ympärille ja tulevaisuuteen.
– Olemme tienneet selkeästi koko ajan, mihin suuntaan olemme menossa. Ei se minuutti- tai päiväaikataulu ole, mutta se on sellainen suunnitelma, että tiedämme seuraavat askeleet.
 

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sivu arviointi ja palaute