Menestystarinoita

Sisältöjulkaisija

angle-left Lahtela Highland
Jari Paakkunainen silittää ylämaankarjaa

MENESTYSTARINA

Lahtela Highland -luomukarjatila

Kiteen Kesälahden pitäjässä sijaitsevan Lahtela Highland -luomukarjatilan isäntä Jari
Paakkunainen on ylpeä tilastaan. Tila on tehnyt tasaista kasvua ja sen tulevaisuus näyttää
hyvältä.


“Liiketoiminta on sujunut hyvin ja kasvua on tullut tasaisesti. Myymme 80 % tilamme lihoista
suoraan kauppoihin ja 20 % suoraan kuluttajille”, iloitsee Paakkunainen.


Lahtela Highland tunnetaan erityisesti ylämaankarjastaan.


Kesälahti on mukava paikka asua ja pitää tilaa


Aamu on paistanut jo hyvän tovin Jari Paakkunaisen kävellessä Lahtela Highland -tilan
tilamyymälään, Bonuksen Putiikkiin. Pieni myymälä sijaitsee entisen kyläkoulun tiloissa.
“Tarjolla erilaisia lihatuotteita, kuten tilan ylämaankarjan ja lähitilojen lihaa. Tarjolla on lisäksi
esimerkiksi erilaisia juomia, leipää, mausteita, luomujauhoja ja -hunajaa. Oheistuotteina
löytyy muun muassa highland-puukenkiä ja -taljoja. Merkittävä osa putiikin kävijöistä on
lomalaisia. Bonuksen Putiikin myynnistä ja markkinoinnista vastaa veljeni vaimo, Emmi
Paakkunainen”, Paakkunainen kertoo.


Emmi Paakkunainen ahertaa kassan takana ja laskuttaa juuri tulleen asiakkaan, jolle kelpaa
hyvin ylämaankarjan liha. Liha on pakattu kierrätyskelpoiseen vakuumiin ja se on aitoa
luomu- ja lähiruokaa parhaimmillaan.


“Liha on hyvin mureaa, tummaa ja riistanomaista”, Paakkunainen kehuu.
Tilan ja myymälän ohella Lahtela Highlandissä harjoitetaan rengasmyyntiä. Renkaita
myydään kaikkiin laitteisiin, aina kottikärrystä traktoriin. Paakkunainen on tyytyväinen
tilaansa.


“Kesälahti on mukava paikka asua ja pitää tilaa”, Paakkunainen toteaa hymyillen.


Pieni alkuinvestointi


Jari Paakkunainen siirtyi sukutilansa isännäksi vuonna 2009 vanhempien jäätyä eläkkeelle.
Paakkunainen päätyi hankkimaan samana vuonna tilalle ensimmäiset ylämaankarjat.
“Ylämaankarjaa hankittiin tilalle erityisesti siksi, sillä niiden alkuinvestointi on paljon pienempi
kuin muilla nautaeläimillä ”, Paakkunainen toteaa.


“Tällä hetkellä ylämaankarjoja on tilalla alle 60. Toiveena olisi vielä kasvattaa karjan
määrää”, Paakkunainen lisää.


Karja on kestävää sorttia


Ylämaankarja on naudan alkuperäisrotu ja lähtöisin Skotlannin ylämailta. Iso, pitkäkarvainen
ja paksunahkainen sarvipää on luonteeltaan rauhallinen ja ystävällinen. Se viihtyy laumassa.
Kun tätä eläintä koittaa lähestyä ja rapsuttaa, se hyppää kevyesti pois. Rotu on melko ujo ja
arka, mutta kun sille antaa aikaa, se tulee mielellään nuuhkimaan ja nuolemaan uusia
tuttavia. Saattaapa samalla mennä kengätkin uusiksi, sillä nämä kaverit tykkäävät pureskella
kaikkea.


Karja on kestävää sorttia, sillä sen luontainen elinympäristö muodostuu karusta ilmastosta ja
niukasta ravinnosta. Maamme sopii hyvin ylämaankarjan kasvatukseen. Hitaasti kasvava
rotu on erittäin terve. Sen kasvattaminen on monimuotoista, eettistä ja ympäristöä tukevaa.
“Ylämaankarja saa laiduntaa vapaasti ulkona ympäri vuoden vähintään 3-vuotiaaksi asti.
Emot hoitavat vasikoitaan itse ja ne vieroitetaan noin 6-8 kuukauden ikäisinä. Sonni asustaa
emolehmien kanssa kesästä syksyyn. Karjat teurastetaan noin 6 kilometrin päässä tilalta,
Bonus Carnis Oy -rahtiteurastamolla, jonka yrittäjänä toimii itseni lisäksi Veli Pekka
Uimonen”, Paakkunainen kertoo.


Ylämaankarjaa ruokitaan tilalla maittavalla korsirehulla. Jokaisessa aitauksessa on
lämmitetty automaattivesikippo, heinähäkki, oljella kuivitettu katos sekä puita tai rapsutteluun
soveltuvia harjoja, joihin ne voivat hangata itseään.


“Pyrimmen käsittelemään niitä mahdollisimman usein, jotta ne pysyvät kesyinä”,
Paakkunainen päättää.


Karvaiset kaverit jäävät katselemaan rauhassa Paakkunaisen poistuessa aitauksesta.
Lopulta lauma vetäytyy puiden suojiin, jonne se naamioituu kuin kameleontti.

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute