Kiteenlahden kosteikon rakentaminen on alkanut. Kosteikot ovat kasvillisuuden osittain tai täysin peittämiä alueita, jotka ovat pysyvästi tai tilapäisesti veden peittämiä.
Hankkeen tavoitteena on ennallistaa Kiteenlahdessa pesivien kahlaajien, sorsalintujen ja muiden lintujen elinympäristöä, tarjota linnuille ruokailu- ja pesimäpaikkoja sekä lisätä alueen monimuotoisuutta. Ranta-alueen raivaamisen tavoitteena on myös avata kaunista ja valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta Kiteenjärvelle päin. Hankkeen toissijainen tavoite on vähentää maaperästä liuenneen raudan päätymistä Kiteenjärveen.
Kiteenjärvi on tyypiltään matala humusjärvi, jonka keskisyvyys on vain 2 metriä ja maksimisyvyys 13 metriä. Kiteenjärven ekologinen tila on luokiteltu vesienhoidon suunnittelussa (2022–2027) tyydyttäväksi, edellisestä luokituksesta tila on huonontunut yhden luokan verran. Alue on kokonaisuudessaan tärkeä elinympäristö monille lintulajeille.
Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma rahoittaa hanketta. Kosteikon on suunnitellut Vesistö- ja Luontokunnostus Janne Raassina.
Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla vesi- ja rantaluontoa. Lisäksi ohjelma edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua, hiilensidontaa sekä muuta ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista. Lisätietoja Helmi-ohjelmasta osoitteessa: ym.fi/helmi.