Retkeily- ja reittikartat

Reittioppaat ja -kartat

 

Hutsin alueen kiintorastikartta, päivitetty keväällä 2018, tästä!

Hutsin alueella uutuutena mobiilisuunnistusrata, kartta tästä! Lisätietoja mobiilisuunnistuksesta Keski-Karjalan Rastin internet-sivuilta.

Kiintorastit Kesälahdella, päivitetty kesäkuussa 2018.

- kiintorastit, Sortolampi
- kiintorastit, Vt6-rata

Kesälahden kirkonkylän ulkoilureitistö

Kiteen keskustataajaman kevyen liikenteen väylät, katso tästä kartta!

Luontopolut

Matin polku kiertelee Hutsin urheilukeskuksen läheisessä harjumaastossa. Reitti on kaksi kilometriä pitkä ja alkaa Hutsin koulun etupihalta. Rastitaulut tutustuttavat metsäluontoon ja jääkauden jälkiin maisemassa. Polku on nimetty edesmenneen kirkkoherra Matti Hakulisen muistoksi. Lähtötaulu + 10 kohdetaulua.
Esite.

Pajarin polku vie noin puolen kilometrin kierrokselle Pajarinmäelle, joka sijaitsee Hyypiin ja Kiteenjärven välisellä harjukannaksella. Rehevän kasvillisuuden lisäksi polulla voit tutustua myös Pajarin tarinaan, jolla on tärkeä osa kiteeläisessä kertomusperinteessä.
Lähtötaulu + 5 kohdetaulua
Esite.

Yhdyspolku yhdistää Matin polun ja Pajarin polun toisiinsa. Kaksiosaisen reitin eteläinen haara kulkee vaihtelevissa metsämaisemissa ja yhtyy Savikon kylää halkovaan tiehen. Pohjoinen reitti seurailee harjuselänteiden ikivanhoja kulkureittejä. Yhdyspolun varrella on vain muutama (6) opastustaulu. Ne perehdyttävät mm. soihin, havumetsän lintuihin ja Savikon vanhan maakaupan ja meijerin historiaan.
Esite.

Muljulan Erä- ja riistapolku sijaitsee luonnonkauniissa harjumaisemassa Oriveden rannalla. Kaksiosaisen reitin läntinen haara: Parppeinlammen luontopolku on 2,4 ja itäinen Hietaniemen eräpolku 2,3 kilometrin pituinen. Läntinen haara tutustuttaa harjumaiseman kasvillisuuteen ja eläimistöön sekä jääkauden jälkiin. Itäinen reitti painottuu riistanhoitoon. Polun varrelta löytyy mm. puusta veistettyjä eläinhahmoja, loukkuja, riistapeltoja, ruokintapaikkoja ja hirvitorneja. Yhteensä Erä- ja riistapolulla on kolmisenkymmentä kohdetaulua, ja aiheet vaihtelevat esihistoriasta metsätalouteen. Luontoretken lomassa voi virkistäytyä Hietalahden uimarannalla tai Erä- ja riistapolun tukikohdalla.
Esite.

Päätyeenlahden luontopolku kulkee rantakentän ja Sepänniemen lintutornin välisessä rantametsässä. Noin kilometrin mittainen polku on usein talvellakin kuljettavissa. Opastustaulut löytyvät polun päistä.
Esite.

Papinniemen ukonhattupolku sijaitsee Saarekkeentien varrella Ätäskön rannan tuntumassa. Puolen kilometrin reitti johdattaa rehevään lehtoluontoon. Ukonhattu kukkii komeimmillaan kesäkuun loppupuolelta heinäkuun puoliväliin.
Lähtötaulu + 8 taulua
Esite.


Saihon metsäpolku sijaitsee Heinoniemessä Saiho-Ateljeen tuntumassa. Kilometrin mittaisen helppokulkuisen reitin varrella kulkija tutustuu metsäkasveihin, talousmetsien tärkeimpiin puulajeihin ja metsätalouteen.
Lähtötaulu + 7 kohdetaulua

Vanha Puhos ja Kosolan polku
Polut on uusittu keväällä 2004. Kosolan luontopolun kilometrin pituiselle reitille mahtuu harjumaisemaa, vanhaa metsää ja rehevää kasvillisuutta. Vanhan Puhoksen viehättävällä alueella voi kulkea kapeita ja rauhallisia teitä pitkin. Opastaulut kertovat entisaikojen teollisuusyhteisön historiasta.
Esite.

Päätyenlahden lintutorni sijaitsee Kiteen keskustan välittömässä läheisyydessä. Päätyenlahti on tunnettu valtavista nauru- ja pikkulokkikolonioistaan. Toinen lintutorni lahden länsipäässä.

Kesälahdella

  • Pururata, lähtö urheilukentän vierestä, n. 3 km
  • Kiintorastit Sortolammin ja Pitkälammin välisessä maastossa. Karttoja saa Kesälahti-talon yhteispalvelupisteestä ma-pe klo 9-15.
  • Kesälahden kirkonkylän luonto- ja kulttuurireitit, esite.


Keski-Karjalan Moottorikelkkareitistö